Locaţia curentă este: Prima pagină / Ştiri / Voluntari străini în vizită la Asociaţia Ortodoxă din Oradea

Voluntari străini în vizită la Asociaţia Ortodoxă din Oradea

Manifestare dedicată obiceiurilor ortodoxe din perioada Postului Mare

Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO) a organizat miercuri, 30 martie, în sala festivă a Protopopiatului Oradea, o întâlnire a membrelor acesteia cu 10 voluntari străini care activează în centrele sociale din cadrul Asociaţiei "Filantropia" a Episcopiei Oradiei, la care s-au adăugat alţi cinci voluntari de la AIESEC Oradea.

 

Femeile ortodoxe au pregătit o seară specială, de schimb intercultural, dorind să le prezinte tinerilor din diverse ţări valorile culturale şi tradiţiile religioase ortodoxe ale poporului român, în special cele legate de perioada Postului Mare, evenimentul desfăşurându-se cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei.

 

"Recent am aflat că în oraşul nostru îşi desfăşoară activitatea câţiva tineri voluntari din diferite ţări. Fiind Anul European al Voluntariatului, ne-am gândit că ar fi oportun să avem o întâlnire cu aceşti tineri, având în vedere că pe plan european se desfăşoară multe evenimente, expoziţii şi manifestări. Atât tinerii voluntari, cât şi noi suntem animaţi de dorinţa şi de gândul de a dărui celor din jurul nostru lucruri frumoase pe care alţii nu le pot avea", ne-a declarat Viorica Cherteş, preşedintă a AFOREO.

 

Postul pe înţelesul tinerilor străini

 

Tinerii voluntari prezenţi la întâlnire se află în România pentru 10 luni, venind din Japonia, Noua Zeelandă, Italia, Franţa, Spania, Germania, Polonia şi Anglia. Fiecare dintre ei

s-a prezentat şi a interpretat un cântec specific ţării de provenienţă, vorbind despre sărbătorile primăverii şi, nu în ultimul rând, despre tradiţiile şi obiceiurile din ţările lor şi modul în care sunt celebrate diverse sărbători în culturile şi religiile din care fac parte.

Reprezentantul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei la manifestare, prot. prof. Radu Rus, vicar eparhial, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie, vorbind celor prezenţi despre importanţa Postului şi frumuseţea datinilor străbune din această perioadă.

"Salutăm cu bucurie prezenţa tinerilor voluntari în mijlocul nostru, fiind în primul rând un prilej de socializare, cunoaştere între tineri şi apoi prilej de a cunoaşte câte ceva despre tradiţiile poporului român în perioada Postului Mare. Postul este o perioadă special instituită înainte de marile praznice împărăteşti, iar scopul său este acela de a-i apropia pe oameni de Dumnezeu, astfel încât aceştia să fie preocupaţi mai mult de sufletele lor, dar şi de a simţi mai bine sărbătoarea care se apropie. Totodată, postul constituie un prilej de bucurie şi comuniune cu Dumnezeu, el fiind în acelaşi timp şi o perioadă de odihnă şi în primul rând de reculegere sufletească".

Un moment deosebit al evenimentului l-a constituit prezenţa câtorva elevi ai Liceului de Artă din Oradea, aflaţi sub îndrumarea profesoarei Aurica Botiu, care au interpretat câteva cântări şi pricesne specifice perioadei Postului Mare.

La final, cei 15 voluntari străini au degustat din bucatele de post tradiţionale româneşti pregătite de doamnele ortodoxe, precum colivă, plăcintă cu cartofi şi varză, sarmale cu ciuperci şi mămăligă, fasole bătută, cozonac ş.a.

 

2011, Anul Voluntariatului

 

În Uniunea Europeană, anul 2011 este Anul Voluntariatului. Acesta marchează aniversarea a 10 ani de la Anul Internaţional al Voluntariatului, celebrat în 2001, la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite. Propunerea se baza pe o serie de documente ale diferitelor instituţii europene care recunosc contribuţia voluntariatului la dezvoltarea comunităţilor şi a cetăţenilor şi care îndeamnă la sporirea sprijinului în vederea dezvoltării voluntariatului, ca formă de cetăţenie activă la nivelul Europei, sprijin pe care autorităţile ar trebui să îl ofere la nivel naţional, regional şi local.

 

Reacţii de presă:

Ziarul Lumina

Tag-uri AFOREO, front
Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social