Locaţia curentă este: Prima pagină / Parohii active / Aleșd - Sf.Parascheva / Copiii, darul lui Dumnezeu

Copiii, darul lui Dumnezeu

COPIII – DARUL LUI DUMNEZEU - PENTRU FAMILIE, BISERICĂ ȘI SOCIETATE

Motto: Copiii sunt mâinile cu care ne prindem de rai. (Henry Ward Beecher)

 

   În această lume modernă, plină de probleme și o moralitate nesănătoasă, este nevoie de repere stabile care nu se schimbă. Este nevoie de Biserică, pentru că oamenii nu pot exista fără Dumnezeu. ( Nihil Sine Die)

   Părinții și educatorii trebuie să educe copiii în spiritul moralei creștine, a iubirii lui Dumnezeu, ca suport al unui caracter și personalități ce prefigurează un cetățean adevărat. Deprinderea comuniunii cu Dumnezeu se realizează în familie pe baza unei purtări de grijă, care condiționează sănătatea familiei de azi și de mâine. În această educație și purtare de grijă față de copii, nu trebuie să lipsească elementul religios, deprinderea cu abecedarul credinței și cu o viață trăită în biserică.„ Copiii și tinerii se bucură când sunt iubiți de Dumnezeu și de oameni, încurajați la rândul lor să iubească pe Dumnezeu în rugăciune, iar pe semeni prin fapte. Iar când tinerii creștini ortodocși poartă în sufletele lor iubirea și bucuria dăruite de Hristos, ei devin mărturisitori ai iubirii Lui și misionari în relațiile cu alți tineri, ajutând, mai ales pe cei aflați în dificultate "(Preasfințitul Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române). În acest context, rolul Bisericii este deosebit de important în plămădirea spirituală a caracterului și personalității tineretului, pe baza moralei creștine. Familia, Școala, Biserica, trebuie să conlucreze armonios pentru atingerea acestui deziderat.

   Activitățile cultural artistice și religioase, organizate în Biserică ,au darul de a-i apropia pe copii de Dumnezeu și a-i îndruma spre credință și fapte bune. Un exemplu de „Biserică vie" unde copiii își arată iubirea față de Dumnezeu prin activități organizate de ei și pentru ei, sub coordonarea preotului paroh Ovidiu Bocșan și a cadrelor didactice, este Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Aleșd, unde împreună cu Asociația Filantropică „Sfânta Cuvioasă Parascheva", sute de copii și tineri participă la activități deosebite peste an: Festivalul de pricesne pentru coruri și grupuri vocale„pentru copii, „Te iubim Issuse Sfânt" , ce se desfășoară în Postul Paștelui; Festivalul de colinde și obiceiuri creștine, ajuns la ediția a 10, care deschide sărbătorile de Crăciun, Clubul de dezbateri pe teme religioase pentru liceeni, concursuri de încondeiat ouă și desene cu teme religioase și nu în ultimul rând sărbătorirea festivă a Zilei Internaționale a Copilului. A devenit tradiție ca în această zi, Biserica să fie plină de copii, care cinstesc și mărturisesc credința prin momente cultural – artistice, după care sunt răsplătiți cu cadouri și premii. Astfel în Duminica dedicată Părinților și Copiilor (2 iunie), după Sfânta Liturghie, copiii au prezentat un frumos program cultural – artistic coordonat de d-nele prof. Mariana Cociorva, prof. Ioana Copos și Toșe Dinu. Preotul paroh Ovidiu Bocșan, în cuvântul său a dus un elogiu părinților, cadrelor didactice și copiilor, subliniind importanta lor colaborare cu Biserica, în educarea moral – creștină a copiilor. Receptivă și prezentă în rândul credincioșilor și în special al copiilor, Asociația Femeilor Ortodoxe Române (AFOPREO) din Oradea, a fost oaspete de onoare la Aleșd, prin d-na președintă Viorica Cherteș, care în cuvântul său a adus cinstire părinților și copiilor și Binecuvântarea PS Sofronie Episcopul Oradiei. După acest moment cu importante semnificații educative și religioase, a urmat premierea cu diplome și premii elevii olimpici la Religie (16) de la cele două licee din Aleșd.

Din partea AFOREO, d-na Cherteș Viorica a înmânat premii în cărți. Părintele paroh, Ovidiu Bocșan, a subliniat importanța parteneriatului dintre părinți, școală și biserică, precum și grija manifestată de conducerea orașului, prezentă și de această dată în biserică alături de copii, prin d-l primar Ioan Todoca. Mulțumiri au fost adresate domnilor profesori: Irimescu Livia, Hopidea Ramona, Lele Felicia,Cociorva Mariana, Biriș Teodora și Copos Ioana, care sau implicat în organizarea acestei sărbători. La final, cei peste 100 de copii prezenți au fost invitați în Altarul de Vară, unde consilierii parohiali iau răsplătit pe copii cu pizza, tort și sucuri. Au admirat cu toții un spectacol de artificii și confeti, care au încheiat sărbătoarea.

 

Nicu Răcuciu

Conţinut asemănător
Festival de colinde la Aleșd