Locaţia curentă este: Prima pagină / Programe / Program persoane cu dizabilităţi / Stiri / Centrului de zi SM Bihor la ceas aniversar

Centrului de zi SM Bihor la ceas aniversar

Un sfert de secol dedicat asistenţei persoanelor cu SM în Oradea va fi marcat mâine la sediul din strada Buzăului.

Preluat din Jurnalul Bihorean din 7 mai 2019

 

Prof. univ. emerit dr. Petru Mihancea introduce pentru prima dată în România, la Oradea, la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie, diagnosticarea SM cu ajutorul investigaţiilor neuroimunologice. Este autorul primei monografii de SM (scleroză multiplă) din România, intititulată „Scleroza multiplă, boala adultului tânăr".

Vor marca un sfert de secol de la înfiinţarea primului şi singurului Centru de zi SM din Europa Centrală şi de Est, creat la Oradea în urmă cu 25 de ani. Evenimentul are loc azi, de la ora 12:30, la Centrul de zi pentru persoanele cu scleroză multiplă, pe strada Buzăului nr. 28. „Prin acest eveniment dorim să celebrăm un sfert de secol de la începerea efectivă a serviciilor de asistare a persoanelor cu SM prin Centrul de zi SM Oradea, un vis devenit realitate, primul şi singurul de acest fel din Europa Centrală şi de Est la acea vreme", explică prof. univ. emerit dr. Petru Mihancea, cofondator al Centrului alături de Marcel Morar. Doctorul Petru Mihancea spune că totul s-a întâmplat ca urmare a faptului că în 1993 beneficia de o bursă din partea Federaţiei Internaţionale de SM la cel mai modern spital clinic de recuperare a SM, la profesorul Vaney de la Crans-Montana, Elveţia. „Domnul profesor Vaney îmi face cunoştinţă cu cel mai bun imunolog din Europa în SM, profesorul Şoflon, de la Clinica de Neurologie din Geneva, unde lucrez alături de domnia sa. În perioada bursei asist la Berna la Sărbătoarea Zilei mondiale a bolnavului de SM, care mă impresionează profund. Atunci îmi propun ca la întoarcerea în România să fac şi eu ceva asemănător la Oradea. Între timp, în 1994 mai primesc o bursă din partea Societăţii de SM din Franţa şi din partea Institutului Creierului din Bordeaux, la Clinica de neurologie a profesorului Broche din Bordeaux. Înarmat cu toate cunoştinţele clinice şi de management în SM, înfiinţez cu domnul Marcel Morar prima asociaţiei de SM din ţară, care ulterior se transformă în Fundaţia SM România, cu ajutorul nemijlocit al familiei Roza şi Douglas Drawn din Insula Mann, care este alături de noi şi azi în tot ceeea ce întreprindem pentru bolnavii SM", explică doctorul Petru Mihancea. Neurologul şi-a consolidat de-a lungul timpului propria teorie în ceea ce priveşte răspândirea bolii.
„Focus scandinavicus" de Bihor
S-a demonstrat că SM nu mai este repartizată în lume după teoria că ea este foarte răspândită în ţările reci şi mai puţin răspândită în ţările calde.
„S-a demonstrat că fenomenul «focus scandinavicus» – regiunile cu frecvenţă mare a SM – se întâlneşte şi în alte regiuni călduroase, cum sunt Sicilia, Israel, Australia. Părerea mea personală este că aceasta se datorează migraţiei şi globalizării. Într-o lucrare pe care am trimis-o la a 59-a Conferinţă a Academiei Americane de Neurologie, al cărei membru sunt, am arătat că şi în judeţul Bihor avem un mic «focus scandinavicus» local. Astfel, SM este în frecvenţa cea mai mare în judeţul Bihor pe cele două versante ale Munţilor Bihorului.


Aceasta nu datorită globalizării şi migraţiei, ci datorită prezenţei în subsolul acestor munţi a bauxitei din care se extrage aluminiul, care s-a demonstrat că este răspunzător de unele boli neurologice, printre care SM şi boala Alzheimer. Atenţie la cei care şi-au făcut case la Boga, Arieşeni, Vârciorog, Şuncuiuş", explică prof. univ. emerit dr. Petru Mihancea. Problemele din epidemiologia SM în lume şi în Bihor sunt cuprinse în lucrarea „Scleroza multiplă", apărută în 2005 şi în ediţie revizuită în 2011. „Asociaţia bolnavilor de SM nu poate exista fără sprijinul specialiştilor care se ocupă cu creşterea calităţii vieţii bolnavilor de SM. Aşa că Asociaţia bolnavilor de SM din România formează Societatea de SM din România care, vrem-nu vrem, trebuie să existe. Fondatorii acestui Centru de zi, unic în ţară, la terminarea lui, au primit din partea Consiliului Europei, atunci când România nu era membru UE, titlul de Voluntar al Consiliului Europei. Societatea SM din Oradea a realizat prin cercetare ştiinţifică epidemiologia SM din judeţul Bihor în 1998, publicată într-o carte şi în curând vom avea o altă cercetare nouă după 20 de ani a epidemiologiei SM în Bihor, ceea ce ne va ajuta să vedem cum a evoluat epidemiologia SM în judeţ. Subliniez că datorită Societăţii SM din acest Centru, judeţul Bihor este singurul din ţară care a rezolvat acest lucru", a concluzionat prof. univ. emerit dr. Petru Mihancea.

 

Începând cu anul 2010 centrul este coodonat de Asociația Filantropia Oradea, asociația eparhiala a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.

 

Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social