Locaţia curentă este: Prima pagină / Programe / Programul de educaţie şi tineret / Impact / Liceul de Arta din Oradea în proiectul național IMPACT

Liceul de Arta din Oradea în proiectul național IMPACT

Participare la proiectul național ”Fii parte la Diversitate!”
Asociația Filantropia Oradea, coordonatoarea rețelei cluburilor Impact din județul Bihor, a delegat în perioada 15-22 iulie, doi reprezentanți ai clubului IMPACT Arte, din cadrul Liceului de Arte Oradea, Mihaela Costea (liderul profesor al clubului IMPACT) și Maria Avram (membru activ al clubului) pentru a participa la trainingul de formare ”Fii parte la Diversitate!”.
Trainingul ce s-a desfășurat la Băile Tușnad, a fost doar o etapă a unui proiect mai amplu, la nivel național, la care doar 8 cluburi IMPACT din țară, din orașe diferite au fost selectate pentru a participa.
Clubul din Liceul de Arte din Oradea a aplicat la proiectul ,,Fii parte la Diversitate!”, fiind singurul club IMPACT din Oradea ce va lua parte la acesta, iar Mihaela Costea și Maria Avram vor avea misiunea de a experimenta și implementa la club urmatoarele etape ale proiectului și de a transmite către club, către școală, către comunitate informații și noi metode ale educației nonformale pe tematica diversității și discriminării.
Ce este proiectul ,,Fii parte la Diversitate!”?
"Fii parte la Diversitate!" este un proiect al Asociației A.R.T. Fusion din București, realizat în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi, fundație care a dezvoltat în ultimii 13 ani programul educațional IMPACT atât la nivel național, cât și internațional. Proiectul este finanțat cu 65,444.00 prin granturile SEE și norvegiene 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în Romania (www.fondong.fdsc.ro).
În cadrul proiectului “Fii parte la Diversitate!”, 8 Cluburi IMPACT (aproximativ 100 de tineri cu vârste între 12 și 18 ani) vor învăța ce înseamnă și cum se folosesc  metodele de educație nonformală  Biblioteca Vie și Campanii de Animație Stradală, ca instrumente de intervenție socială pentru a putea pune în aplicare proiecte de serviciu în folosul comunității ce sustin anti-discriminarea, diversitatea și respectarea drepturilor omului, pe o perioadă de 14 luni.

Etape mari ale proiectului:

15-22 Iulie 2014 – Curs de formare pe metodele Biblioteca Vie și Campanii Stradale pentru 16 lideri IMPACT din 8 orase diferite
Septembrie-Noiembrie 2014 – Organizarea de 8 ateliere educaționale de către liderii IMPACT prezenți la curs pentru cluburile din care fac parte aceștia pentru a transmite mai departe membrilor din club metodele învățate la cursul de formare, dar și mai multe informații despre problematica discriminării și diversității din școală, oraș, comunitatea întreagă.
Septembrie-Decembrie 2014 - Realizarea de către club a unui proiect de serviciu în folosul comunității, pe tematica diversității și discriminării, folosind metoda de educație nonformală -  Biblioteca Vie
Ianuarie-Mai 2015 - Realizarea de către club a unui proiect de serviciu în folosul comunității, pe tematica diversității și discriminării, folosind metoda de educație nonformală - Campanie de Animație Stradală.
Iunie 2015 -  Întâlnire de evaluare a proiectului la nivel național
Iulie 2015 - Eveniment de diseminare a proiectului, Bucuresti
În urma activităților din proiect  în care vor fi implicați liderii și cluburile IMPACT se va construi un pachet de resurse din sfera anti-discriminării, diversității și drepturilor omului ce va conține:
- un raport de analiză a unei cercetări întreprinse pentru a analiza modul în care metoda Biblioteca Vie contribuie la promovarea anti-discriminării, diversității și drepturilor omului,
- o colecție de povești ale unor persoane din fiecare comunitate implicată în proiect care s-au confruntat cu diferite situații de discriminare,
- un blog unde vor fi postate toate poveștile de discriminare și modul în care oamenii au făcut față la ele.

 

Considerăm că participarea clubului IMPACT Arte va aduce plus-valoare proiectului, iar efectele pe care dorim să le avem în comunitățile din care sunt cele 8 cluburi vor fi cele urmărite prin proiect. De asemenea, ne bucurăm că orașul Oradea este reprezentat la acest proiect de către clubul IMPACT din cadrul  Liceului de Arte Oradea.
Sperăm ca aceste informații vă sunt utile și că vă bucurați alături de noi pentru clubul IMPACT Arte! Am atașat și câteva fotografii de la cursul ce a avut loc săptămâna trecută la Băile Tușnad, plus o scurta descriere a metodelor.
Mai multe informații despre acest proiect:
http://artfusion.ro/index.php/ro/proiecte/active/fii-parte-la-diversitate/
* Proiect finantat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro).
* Pentru informatii oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org.

Biblioteca vie funcționează ca o bibliotecă obișnuită - cititorii vin și împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp. După ce citesc cărțile, le returnează în bibliotecă, și dacă vor, pot să mai împrumute o carte. Există însă două aspecte importante: CĂRȚILE sunt FIINȚE UMANE și intră într-un dialog personal cu cititorul.

Cărțile din bibliotecă vie sunt oameni reprezentând grupuri care se confruntă, sau se pot confruntă cu prejudecați sau stereotipuri (de gen, vârsta, educație, meserie, etnie, rasă, religie etc) și care ar putea fi victime ale discriminarii, excluderii sociale, sau pot fi oameni cu povești care ar da cititorului o experiență unică de învățare în domeniul diversității și interculturalității. Înconjurați de imagini și fragmente de informații despre ceilalți, oamenii operează imaginația sau presupunerilor sau cu prejudecățile și stereotipurile ce le au despre alte personae, și de cele mai multe ori acestea merg mână în mână. Biblioteca Vie oferă oamenilor posibilitatea de a vorbi în privat cu un “străin”, într-un mediu structurat, sigur, limitat în timp însă, dar fără niciun alt angajament. Biblioteca Vie oferă spațiul unui dialog, în care oamenii se pot descoperi pe ei și ce pe celalalt, pot să își confrunte stereotipurile și prejudecățile și pot să își schimbe atitudini și comportamente.

 

Campanii de stradă – folosesc metode de animație stradală  ce ajung  în locurile în care orice alta formă de artă nu reușește să creeze un impact în rândul unui număr mare de oameni într-o maniera participativă. Animația stradală are drept caracteristici:

- Include forme diferite de exprimare artistică incluzând teatru, muzică, circ, clovnerie  dans, carnaval, etc.

- Se desfașoară într-un spațiu deschis, public, în aer liber și este accesibil tuturor precum și oricarui număr de persoane.

-  Oferă șansa celor din jur să asiste în momentul în care doresc.

Metode ale animației stradale ce pot fi folosite în campanii stradale sunt: teatru de stradă, flash mob, clovnerie, jonglerie, teatru invizibil, teatru experimental (social, politic, etc.), etc.

 

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social