Locaţia curentă este: Prima pagină / Programe / Programul de educaţie şi tineret / Impact / Schimb de tineret în Spania

Schimb de tineret în Spania

Organizat de Asociația Filantropia Oradea pentru cluburile Impact din Bihor

Album foto (este necesare logare Facebook)

Cu binecuvântarea Presfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociația Filantropia Oradea a organizat pentru rețeaua locală de cluburi de implicare comunitară a copiilor și tinerilor, denumite sugestiv cluburi Impact, un schimb internațional de tineret în Ezcaray, Spania, care s-a desfășurat în perioada 14-22 august 2014.  Din totalul de 40 de tineri care au participat la acestă tabără, un număr de şase tineri membrii în cluburile Impact orădene, cu vârste cuprinse între 16-17 ani, au avut bucuria să participe la activități de descoperire interculturală, implicare comunitară și dezvoltare personală, ca o recompensă pentru activitatea desfăşurată în cadrul cluburilor IMPACT în cursul anului școlar precedent. Astfel, participanții la această tabără au fost selectați din cinci cluburi IMPACT, respectiv din cadrul liceelor: Ortodox Episcop  Roman Ciorogariu, Colegiului Economic Partenie Cosma, Liceului Teoretic Lucian Blaga, Colegiului Național Mihai Eminescu și Colegiului Național Iosif Vulcan. Tinerii aleși au participat la cel puțin un proiect de serviciu în folosul comunității, în urma implementării unor proiecte inițiate de aceștia și care au obținut finanțare din partea Asociației Filantropia Oradea, ca urmare a organizării unui microprogram de finanțare susținut de voluntari ai organizației.


Din şase ţări

Pe parcursul celor nouă zile, Darius, Tabita, Cătălina, Gabriela, Cătălin și Adela, sub coordonarea a doi adulți (dintre care unul este lider al clubului IMPACT din Liceul Teoretic „Lucian Blaga” – Ioana Șandor), și coordonatorul local al Rețelei de Cluburi Impact Bihor, Adriana Popa, asistent social în cadrul Asociației Filantropia Oradea, au experimentat, au învățat și au participat la activități recreativ-creative, cot la cot cu alți tineri din Spania, Franța, Germania, Italia și Finlanda. Tinerii au învățat să creeze o companie/ONG menită să ajute comunitate și toate acestea prin utilizarea metodelor nonformal educative. Organizația de exercițiu inventată de participanți a fost gândită pentru a desfășura servicii utile pentru comunitate, pentru care a fost creat un context de desfășurare a activității acesteia, și un scop specific, precum și un program de promovare, cu o prezentare pe măsură, toate prin utilizarea acelorași metode nonformal educative și a materialelor spciefice creației activităților de tineret: creioane, plastelină, hârtie colorată, scotch, markere, cartoane, lipici etc.

„Scopul acestui schimb a fost să ofere tinerilor șansa și exercițiul, dar și gustul pentru o schimbare pozitivă, să-i provoace să fie creativi, să înțeleagă că schimbările stau în puterea lor. În fapt, proiectele care le-au gândit și prezentat într-o echipă multiculturală pot fi planuri reale de viitor ale unei generații mai responsabile, care să se simte bine, făcând bine”, a precizat Adriana Popa, coordonatoarea grupului român.

 

Impresii din Ezcaray

„A fost o experiență care va avea mereu un loc special în inima mea, datorită oamenilor cu care am trăit această experiență și datorită oamenilor pe care i-am cunoscut în tot acest timp. Mi-am dezvoltat spiritul de echipă lucrând cu oameni minunați. Am învățat lucruri noi despre lumea care ne înconjoară și am legat prietenii care sunt sigur că vor ține”, a declarat Darius Andrei Lascău.

Cătălina Daria Plaştin spune că ar repeta oricând o astfel de experienţă. „Am cunoscut oameni noi, caractere diferite, obiceiuri diferite, stiluri de viață diferite și din fiecare am învățat câte ceva util. Am învățat să mă adaptez, să mă mulțumesc uneori cu ceea ce primesc, să scot partea frumoasă din orice lucru mărunt. Am avut în același timp posibilitatea de a mă exprima, nu doar verbal, ci și artistic”, susţine Cătălina.

Faptul că a cunoscut şi a putut să lucreze şi să se distreze cu persoane din alte părţi ale lumii l-a impresionat şi pe Flaviu Cătălin Haţegan. „Țin legătura cu câțiva dintre ei și toți ne spunem aproape în fiecare zi că ne este dor de tabără. Toți am vrea să mai repetăm experiența. Tabăra în sine mi-a intrat la suflet, atât locul, cât și persoanele”, precizează Flaviu.

Tabita Camelia Birta este de părere că experienţa pe care au trăit-o cei şase tineri din România ar trebui trăită de cât mai mulţi tineri. „Am învățat să fim uniți, să ne adaptăm la orice situație. A fost o experiență specială, de neuitat, în care ne-am descoperit pe noi și pe fiecare din jurul nostru. Personal mi-am descoperit noi talente și mi-am dezvoltat spiritul de echipă”, crede Gabriela Vereș.

Munca într-o echipă multiculturală şi comunicarea cu echipa a impresionat-o pe Adela Diana Mureşan.

 

Concluzii

Concluziile în urma acestui schimb de tineret au fost trase de Ioana Şandor, cadru didactic şi unul dintre liderii IMPACT.

„A fost o experienţă în care am descoperit că deşi facem parte din civilizaţii diferite, în esenţă suntem la fel. O experienţă care ne-a confirmat că jocul nu are vârstă, în care am fost atenţi la nevoile celorlalţi. Am construit proiecte în folosul comunităţii. Am învăţat să fim toleranţi, să ne adaptăm la situaţii noi, să comunicăm verbal, nonverbal şi paraverbal. Am învăţat să spunem: Buenos días, Guten Morgen, Buongiorno, Hyvää huomenta, Gracias, Danke, Grazie, Kiitos”, concluzionează Ioana Șandor.

 

Ce înseamnă IMPACT?

IMPACT  este un program al Fundației  Noi Orizonturi, un model educațional și de schimbare socială care constă într-o reţea de cluburi extinsă atât la nivel național, cât și internațional. Acest program a ajuns și în Bihor prin parteneriatul încheiat cu  Asociația Filantropia Oradea, moment în care au fost înființate 10 cluburi în 10 școli din Oradea la care s-au înscris și se mai pot înscrie elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani pentru a dobândi abilităţi pe baza a patru componente de dezvoltare: Cetăţenie Activă, Angajabilitate, Antreprenoriat Social şi Leadership. IMPACT  este un progam  de success care a dovedit o aplicabilitate reală –copii și tineri identifică probleme reale din comunitate şi găseasc prin proiecte de serviciu în folosul comunității soluţii creative pentru rezolvarea lor.

Anul trecut, proiectele tinerilor IMPACT din ţara noastră au ajuns la peste 13.000 de persoane, printre care: copii săraci, vârstnici bolnavi sau tineri cu dizabilităţi. Programul IMPACT este unul 100% românesc, iar eficienţa lui a făcut ca acesta să fie replicat la nivel internaţional în: SUA, Honduras, Republica Moldova, Republica Dominicană, Armenia.

 

Reacții de presă:

Jurnalul bihorean - articol 1

Jurnalul bihorean - articol 2

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social