Locaţia curentă este: Prima pagină / Programe / Programul de educaţie şi tineret / Schimburi interculturale de tineret / Schimb intercultural în Grecia

Schimb intercultural în Grecia

Proiectul "Educated minds, brighter future", Atena 30.03 - 07.04.2011

Articol realizat de participanţii la proiect

Galerie foto aici

 

Proiectul european <<Educated Minds-Brighter Future>> s-a desfasurat in capitala Greciei, Atena, in perioada 30 martie-7 aprilie. Tarile participante la acest proiect au fost: Grecia, Italia, Spania, Turcia, Estonia, Polonia, Romania. Grupul din Romania a fost format din coordonator  Diana Rad, Raluca Bogdan, Liviu Rad, Jana Stefancic, Sergiu Boldor.

Proiectul a avut ca obiective dezvoltarea personala a tinerilor participanti, formarea profesionala continua prin metode educative non-formale, dezvoltarea personala prin experienta internationala, interactiunea interculturala si schimbul de experienta cu alti tineri participanti din tari europene, cat si posibilitatea de exprimare in limba engleza.

 

Activitatile incluse in acest proiect au constat in seminarii, ateliere creative, organizarea de prezentari si ateliere in scoli, organizarea unui eveniment de promovare a drepturilor sociale ale tinerilor din diferite tari europene, exprimate creativ in cadrul artelor (atelier Loesje, atelier de muzica eco, atelier media, atelier de fotografii, video, atelier de teatru).

In cadrul proiectului s-a desfasurat atelierul Loesje, care a avut ca obiect crearea de texte spontane, scurte, prin metode interactive si brainstorming, avand o tematica data, apoi realizandu-se postere Loesje cu cele mai reusite texte create.

 

Atelierul de confectionare a instrumentelor muzicale din materiale reciclabile a fost condus de echipa Romaniei si a Spaniei, am creat in mare parte instrumente de percutie: maracas, tobe, cutie flamenco, dar si chitara, flaut, oboi, avand diferite dimensiuni, si posibilitati de producere a sunetului asemanatoare cu cele ale instrumentelor standard. Tot in cadrul aceluiasi atelier am creat cantecul drepturilor sociale intitulat <<Make a brighter future!>>, folosind textul compus de tinerii participanti, avand ca tema drepturile sociale, cat si prezenta noastra ca echipa in Atena.

O alta activitate a constat in vizitarea obiectivelor turistice ale Atenei, (Acropole), si realizarea unui flash mob in centrul Atenei, activitate prin care s-a urmarit  prezentarea scopului proiectului.

Atelierul media a avut ca sarcina realizarea a patru filme scurte (participantii au fost impartiti in 4 grupe mixte) care sa ilustreze o parte din drepturile sociale ale tinerilor cum ar fi: dreptul la educatie, dreptul la sanatate, dreptul la nondiscriminare.

 

Puteti viziona filmele accesand aceste site-uri:

 

Dreptul la incluziune socială

Dreptul la educaţie

Dreptul la nondiscriminare

 

In cadrul unui spital din <<Olimpic Village>>, suburbie a Atenei unde s-a desfasurat proiectul, am primit cateva informatii de la un doctor, privind primul ajutor prin ilustrarea unor scenete in care tinerii voluntari participanti la proiect si-au adus aportul.

Filmele susnumite cat si cantecul drepturilor sociale acompaniat de instrumentele muzicale create de echipa interculturala au fost prezentate unor liceeni care au participat la activitatea noastra, dansand in cele din urma <<Perinita>>  interpretata la vioara de Sergiu Boldor, si audiind duetele <<Iac-asa!>> si <<Sarba pe loc>> interpretate la flaut de Diana Rad si Jana Stefancic.

Am <<gustat>> si specificul national al fiecarei culturi participante la acest proiect prin intermediul serilor internationale, de exemplu noi, romanii, am cantat piese folclorice stilizate, am jucat <<Perinita>>, am prezentat o parte din obiectivele turistice ale Romaniei, ale valorilor tarii,  oferind participantilor posibilitatea de a gusta pogacile, zacusca, salata de vinete, ciocolata, dar nu in ultimul rand palinca romaneasca.

Ma bucur ca am avut ocazia de a participa la un asfel de proiect, de a  intalni oameni deosebiti, observand mai de aproape diferentele culturale dar si asemanarile dintre tinerii europeni, si sper ca prin aceasta oportunitate, cunoscandu-ne mai bine si petrecand timp impreuna, devenind o echipa,  sa se reuseasca eliminarea anumitor prejudecati,  referitoare la imaginea tarii in Europa de vest.

Tag-uri front, tineret
Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social