Locaţia curentă este: Prima pagină / Ceainăria Filantropia / Ceainăria Filantropia - întâlnirea 1

Ceainăria Filantropia - întâlnirea 1

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, joi, 3 februarie 2011, în sala festivă a Protopopiatului Oradea, a avut loc prima întâlnire din acest an a Asociaţiei Filantropia Oradea. Evenimentul s-a desfăşurat în colaborare cu Sectorul social-filantropic al Eparhiei Oradiei.

În cursul anului 2010, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Sectorul social-filantropic al Eparhiei Oradiei şi-a restructurat metodele de abordare a misiunii sociale, urmând principiile de filantropie socială creştin-ortodoxă formulate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Acest eveniment s-a organizat ca o întâlnire periodică a tuturor voluntarilor, promotorilor şi susţinătorilor de filantropie din cuprinsul eparhiei. El abordează un alt stil, folosind metode nonformale, la o cană de ceai, pentru o oră de discuţii interactive. Obiectivul principal îl reprezintă crearea unui grup informal de dezvoltare a misiunii social-filantropice în cuprinsul Episcopiei Oradiei, pornind de la oameni, de la suflete preocupate pentru împreuna slujire a comunităţii, şi nu a unor structuri instituţionale.

În acest sens, s-a ţinut cont de prevederile Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române cu privire la organizarea activităţilor de asistenţă socială în cadrul eparhiei, luându-se în considerare prevederile legale din domeniul social, dar şi concluziile lucrărilor seminarului de dezvoltare a sistemului de asistenţă socială cu participarea parohiilor. Seminarul s-a realizat în cursul anului 2010 de către Sectorul social-filantropic, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei iniţiind un program de dezvoltare unitară a misiunii social-filantropice la nivelul eparhiei prin intermediul Asociaţiei Filantropia Oradea, care se află, de la începutul lui 2010, sub coordonarea Centrului Eparhial.

Asociaţia Filantropia Oradea are atât statut de asociaţie bisericească, în conformitate cu prevederile hotărârilor sinodale, cât şi statut de membru cu drepturi depline în cadrul Federaţiei Filantropia.

 

 

Colaborare între parohii şi iniţiative comune

 

La eveniment au participat numeroşi preoţi din Episcopia Oradiei, profesori de religie şi voluntari. Invitatul de onoare al întâlnirii a fost directorul general adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor (DGASPC) Dimitrie Musca.

Episcopia Ortodoxă a Oradiei a fost reprezentată prin părintele consilier social Laurenţiu Lazăr. "Chiar dacă fiecare preot cunoaşte provocările pastoral-misionare din parohia sa şi realizează diferite activităţi social-filantropice rodnice, aducând pe Hristos atât în sufletele celor chemaţi la milostenie, cât şi a celor miluiţi, în plus la aceasta, o colaborare între parohii, animată de iniţiative comune concrete, facilitate de un program de promovare şi susţinere a acestor colaborări, pot aduce o valoare adăugată demersului pastoral-misionar al preotului în parohie. Aceasta este provocarea Centrului Eparhial pentru anul 2011, care va dezvolta un centru de resurse, care va avea ca scop promovarea iniţiativelor social-filantropice ale parohiilor, multiplicând câteva exemple deja realizate în anul precedent, cum sunt proiectele "De Paşti, adoptă un suflet", "De Crăciun, adoptă un suflet" şi "Cursa răţuştelor". Facilitarea acestui demers este asigurată de sesiunile periodice de comunicare ale Centrului de resurse Filantropia, întâlniri reunite sub denumirea "Ceainăria Filantropia", un spaţiu deschis discuţiilor între preoţi şi voluntari preocupaţi de activităţile social-filantropice din cadrul eparhiei noastre", a precizat pr. Laurenţiu Lazăr.

Tot cu acest prilej au fost prezentate programele Asociaţiei Filantropia Oradea, care vor fi dezvoltate în perioada următoare. Astfel, "Programul de sprijinire a familiei şi a copilului", "Programul de sprijinire a persoanelor cu dizabilităţi", "Programul de integrare comunitară a rromilor", "Programul educaţie şi tineret", "Programul de voluntariat şi iniţiativă", "Programul de mecenat şi sponsorizare", "Filantropia în parohiile din Bihor", "Filantropia în capele de spital şi aşezăminte", "Filantropia în penitenciare şi armată" sunt toate instrumente de colaborare practică între parohii, acestea facilitând informaţii, soluţii tehnice şi sprijinind iniţiative comune ale parohiilor.Tot cu aceasta ocazie a fost prezentat Proiectul FORTE-FORMARE TRAINICA PENTRU PARTENERIAT SOCIAL, care este in derulare sub atenta indrumare a Federatiei Filanropia,din care face parte si Asociatia Filantropia Oradea.

Tag-uri front
Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social