Locaţia curentă este: Prima pagină / Filantropie în penitenciare și armată / Naşterea Domnului la penitenciarul din Oradea

Naşterea Domnului la penitenciarul din Oradea

Marele praznic al Naşterii Domnului a intrat pe porţile încuiate ale penitenciarului din Oradea, pătrunzând în inimile îndurerate ale deţinuţilor din această instituţie.

Marele praznic al Naşterii Domnului a intrat pe porţile încuiate ale penitenciarului din Oradea, pătrunzând în inimile îndurerate ale deţinuţilor din această instituţie, aflată sub conducerea comisarului-şef Gicu Ruiu, directorul instituţiei. Pentru deţinuţi au fost organizate acţiuni cu scopul de a aduce asistenţă religioasă şi sprijin moral în momentele de cumpănă.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, şi sub îndrumarea părintelui capelan Dan Lele, în 23 decembrie 2010 a avut loc concursul anual "Cine ştie câştigă!". Concursul, cu tema "Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos", s-a desfăşurat în clubul penitenciarului. Au participat 42 de persoane private de libertate de la toate secţiile de deţinere.

 

Concurenţii au fost recompensaţi din partea instituţiei cu suplimentarea dreptului la vizită, iar de la părintele capelan au primit obiecte şi materiale cu caracter religios, dar şi caiete şi dulciuri.

 

Prezent la manifestare, pr. Laurenţiu Lazăr, consilier social-filantropic al Episcopiei Oradiei, a transmis mesajul de binecuvântare al Ierarhului Oradiei pentru cei aflaţi la Penitenciarul Oradea: "Mă aflu aici să petrecem zilele pregătitoare Crăciunului şi să aduc mesajul Preasfinţitului Părinte Sofronie, care a găsit de multe ori cuvinte de alinare pentru cei care se află în suferinţă. Vă aduc această binecuvântare şi vă urez "Sărbători Fericite!", şi "La mulţi ani!"".

 

Concert de colinde

 

Evenimentul s-a încheiat cu un concert de colinde susţinut de participanţii la concurs. "Mă bucur că am participat la acest concurs care m-a fascinat şi am dorit să fiu mai aproape de Dumnezeu, iar acum am descoperit unele lucruri noi pentru mine. Tot cu prilejul sfintelor sărbători, noi, cei de aici, am reuşit, cu sprijinul părintelui Dan Lele şi a conducerii penitenciarului, să organizăm o expoziţie cu lucrări din origami. Scopul acesteia a fost să evidenţieze magia sărbătorilor de iarnă, implicându-ne şi noi într-un mod special, simţindu-ne astfel mai aproape de cei dragi ai noştri", a declarat I.T., unul dintre deţinuţi. Un alt deţinut ne-a mărturisit că "acest concurs ne ajută să descoperim credinţa ortodoxă călăuzindu-ne către un ţel în viaţă şi ne îndrumă spre direcţii pe care unii dintre noi nu le-au cunoscut. Biserica este foarte aproape de noi şi aici, găsim sprijinul de care avem nevoie, este laboratorul spiritual al nostru, elementul de echilibru pentru fiecare dintre noi care face viaţa mai suportabilă".

 

Părintele capelan Dan Lele s-a ocupat de pregătirea concurenţilor, el fiind aproape de aceştia, oferindu-le asistenţă religioasă şi sprijin moral în momentele de cumpănă şi de grea încercare, ştiind tot timpul să vindece printr-o vorbă bună sufletele rănite. Pe lângă acest concurs, părintele a pregătit, împreună cu deţinuţii de la penitenciarul din Oradea, o scenetă despre Naşterea Domnului.

 

La finalul evenimentului, părintele Dan Lele a mulţumit PS Sofronie pentru grija arhipăstorească purtată pentru sufletele celor care se află în penitenciar: "Mulţumim părintelui Laurenţiu Lazăr, delegatul episcopiei, pentru mesajul transmis din partea Preasfinţitului, iar voi, cei de aici, să vă gândiţi că sunteţi într-un loc unde sufletul vostru este liber şi cu această libertate să intraţi în atmosfera sfântă a sfintelor sărbători ce urmează".

 

Reacții de presă:

Ziarul Lumina

Tag-uri front, penitenciar
Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social