Locaţia curentă este: Prima pagină / Ştiri / Raport de eveniment

Raport de eveniment

RAPORT DE EVENIMENT

Conferința de lansare a proiectului

„Integrare ACUM II - Abordări complexe și unitare pentru migranți”

 

Marți, 15.10.2019, Asociația Filantropia Oradea a organizat în spațiul Comuniteca aparținând Fundației Comunitare Oradea conferinta de lansare a proiectului "Integrare ACUM II - Abordări complexe și unitare pentru migranți", număr de referință FAMI 19.01.04 (05), proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.

 

În cadrul acestui eveniment au participat reprezentanți din diferite instituții, organizații, dar și reprezentanți din rândul migranților, un număr total de 43 persoane conform listei de prezență atașate prezentului raport. Dintre cei prezenți amintim: reprezentanți ai Serviciului pentru Imigrări Bihor, AIDRom, Instituției Prefectului Bihor, Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Universității din Oradea, DSP Bihor, ITPF Oradea, AJOFM Bihor, DAS Oradea, AJPIS Bihor, DGASPC Bihor, Adecco, Mihai Neșu Foundation, ADLO, ITM Bihor.

În cadrul evenimentului a fost asigurată vizibilitatea proiectului și promovarea acestuia, s-au oferit mape și pixuri personalizate. De asemenea s-a folosit roll-up realizat în cadrul proiectului și s-au folosit prezentări powerpoint în care au fost introduse elementele de vizibilitate agreate prin proiect.

 

Conferința de lansare a început cu un cuvânt de deschidere al președintelui Asociaței Filantropia Oradea și al managerului Centrului Regional de Integrare (CRI) Oradea, urmat de prezentarea participanților (un tur de nume), pentru a facilita comunicarea și colaborarea între cei prezenți. Pe parcursul desfășurării conferinței au fost prezentate de către managerul de proiect: obiectivele, activitățile, grupul țintă și indicatorii proiectului. Ulterior au fost prezentate filmulețele realizate la nivel național pentru informarea beneficiarilor de protecție, materialele react.ro (https://oim.ro/ro/ce-facem/programe/696-react-ro-resurse-educationale-pentru-orientarea-in-societate) și activitățile realizate de CRI Oradea până la momentul realizării conferinței.

 

Fundația Comunitară Oradea - care a și pus la dispoziție, în mod gratuit, sala pentru derularea conferinței – a subliniat deschiderea lor față de derularea de proiecte în comunitate, despre resursele și contribuția pe care o pot aduce în derularea acestui proiect, precum și al altor proiecte pentru dezvoltarea comunității.

 

Agenda a continuat cu o discuție inițiată de managerul de proiect despre dificultățile și barierele de integrare, precum și despre necesitatea continuării unui dialog eficient interinstituțional cu măsuri active, flexibile și pe termen lung pentru o reală integrare a cetățenilor străini care doresc să se stabilească în România. Reprezentanții instituțiilor s-au arătat foarte interesați de experiențele mediatorilor și cetățenilor străini prezenți la eveniment și s-au arătat dornici să sprijine Asociația Filantropia Oradea. Reprezentanții Serviciului pentru Imigrări Bihor, Instituției Prefectului Bihor și Universității din Oradea au ținut câte o prezentare, fiecare, în funcție de specificul activității, prezentări care au deschis și mai mult dialogul între participanții la eveniment. Fiecare din instituțiile amintite au avut un aport real și semnificativ atât în prezentul proiect, cât și în proiecte anterioare adresate integrării cetățenilor străini (ex. Universitatea din Oradea a sprijinit foarte mult asociația noastră prin îndrumarea studenților către serviciile noastre, Serviciul pentru Imigrări prin postarea de anunțuri și oferirea unui spațiu pentru informare, Insituția Prefectului prin sprijinul în organizarea de întâlniri de lucru cu tema migrației și integrării).

 

 În continuare, asistenții sociali au realizat câte o scurtă prezentare despre specificul serviciilor de consiliere și asistență socială în cadrul CRI Filantropia Oradea, pedagogul social a vorbit despre provocările de predare a cursurilor de limba română, mediatorii interculturali au povestit despre experiența lor precum și despre necesitatea derulării unor astfel de proiecte și rolul esențial pe care îl au ONG-urile în facilitarea procesului de integrare a cetățenilor străini care vin în România.

 

 Cei prezenți au avut de asemenea prilejul să asculte 3 povești reale și emoționante chiar de la beneficiari din Liban, Venezuela și Republica Dominicană. Aceștia au vorbit despre dificultăți, dar și despre curiozitatea și bucuria experienței descoperirii României prin Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea.

 

Conferința s-a încheiat cu discuţii libere, propuneri, recomandări, concluzii și prânz într-o atmosferă deschisă și propice colaborării pe termen lung.

Menționez faptul că pentru desfășurarea conferinței de lansare s-a utilizat din bugetul proiectului suma de 2761 lei reprezentând plata serviciilor de masă (pauză de cafea și prânz), sala a fost pusă la dispoziție în mod gratuit.

 

Toate fotografiile realizate în cadrul evenimentului pot fi vizualizate pe pagina locală de facebook International Integration Collection:

 https://www.facebook.com/pg/International-Integration-Collection-615762998586928/photos/?tab=album&album_id=1423736351122918&__tn__=-UC-R

 

Întocmit,

Manger local CRI Oradea,

Popa Adriana

Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social