Locaţia curentă este: Prima pagină / Ştiri / Vizită de studiu în Arhiepiscopia Alba-Iuliei

Vizită de studiu în Arhiepiscopia Alba-Iuliei

O vizita pentru initierea programelor Asociatiei Filantropia Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în data de 28 aprilie 2010, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, a organizat o vizită de studiu în Arhiepiscopia Alba-Iuliei, privind sistemul de asistenţă socială organizat în judeţul Alba, sub coordonarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la nivelul acestui judeţ. Vizita a avut ca scop identificarea şi studierea unor exemple de colaborare între partenerii locali şi judeţeni, parteneri cu responsabilitate în domeniul asistenţei sociale, în vederea iniţierii unui sistem de asistenţă socială în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, fundamentat pe o participare activă a tuturor membrilor comunităţii şi în special a instituţiilor responsabile.

Astfel, delegaţia bihoreană formată din personalul de coordonare a activităţilor sociale din cadrul celor două instituţii, respectiv PC Pr. Laurenţiu Lazăr, consilier cu probleme social-filantropice, ca delegat al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Doamna Eliana Cosma, director-adjunct economic, Domnul Dumitru Musca, director adjunct adulţi, Doamna Adina Tămaş, şef serviciu centre rezidenţiale, ca delegaţi ai D.G.A.S.P.C. Bihor, au avut ocazia să cunoască un exemplu de bună practică în domeniul asistenţei sociale dezvoltat în Arhiepiscopia Alba-Iuliei, acolo unde Biserica Ortodoxă are o contribuţie substanţială nu doar prin activitatea pastoral-misionară a slujitorilor, cât şi prin străduinţa social-filantropică a Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă”, o organizaţie care funcţionează cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Andrei şi care desfăşoară servicii sociale adresate copiilor, familiei şi vârstnicilor aflaţi în dificultate, fie prin servicii de primire de urgenţă, adăposturi de noapte, centre rezidenţiale pentru copii şi adulţi, fie prin centre comunitare multifuncţionale, de tip centru de zi şi servicii la domiciliu.

Îndrumată de părintele Nicolae Ignat, consilier social-filatropic în cadrul Arhiepiscopiei Alba-Iuliei şi de Domnul prof. Sorin Valerian Chirilă, director general D.G.A.S.P.C. Alba, împreună cu echipa sa de conducere, delegaţia bihoreană a putut vedea atât modul de desfăşurare a activităţilor de asistenţă socială în cadrul serviciile amintite, dar mai ales au analizat modul de organizare şi funcţionare a acestor servicii, ca urmare a parteneriatului tripartit între Biserică - administraţie locală - administraţie judeţeană. Această analiză a descoperit o soluţie care funcţionează de peste 5 ani, într-o formă de parteneriat care a conferit Bisericii Ortodoxe, la nivelul misiunii sociale, o dezvoltare durabilă semnificativă, dar mai ales a oferit o creştere a calităţii serviciilor sociale şi implicit o creştere a eficienţei acestor servicii, prin faptul că sunt instrumente de intervenţie socială utilizate direct în comunitate, purtând amprenta spiritului comunităţii locale şi nu sunt privite ca măsuri administrative, realizate de un sistem instituţionalizat. Delegaţia bihoreană a mai observat că la nivelul costurilor, acest exemplu este unul de succes, întrucât efortul pentru susţinerea acestor servicii este unul comunitar, în care şi instituţiile locale sunt parte, iar contribuţia financiară şi materială este împărţită.

Inspiraţi de acest exemplu, participanţii la această vizită vor constitui în perioada următoare un grup de lucru în vederea creării unui protocol de colaborare între instituţiile responsabile în domeniul asistenţei sociale din judeţul Bihor şi Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, ce va avea ca scop constituirea unei colaborări de durată, în care interesul suprem al misiunii sociale să fie reprezentat de persoanele aflate în dificultate, în spiritul valorilor creştin ortodoxe.

Tag-uri front
Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social