Locaţia curentă este: Prima pagină / Programe / Centrul de resurse / Stiri resurse / Atelier de consiliere spirituală pentru prevenirea suicidului

Atelier de consiliere spirituală pentru prevenirea suicidului

album foto (facebook)

Luni, 26 martie 2018, la Biblioteca Universității din Oradea a avut loc atelierul tematic cu titlul: ”DA! Pentru viață și sănătate mintală”, organizat de Facultatea de Psihologie pentru preoții din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, cu scopul creării unui instrument de consiliere socio-spirituală pentru prevenirea suicidului în rândul populației județului Bihor.

 

În cadrul întâlnirii interdisciplinare între 11 preoți delegați cu binecuvântarea Prea Sfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și 7 psihologii implicați în proiectul de cercetare al Universității din Oradea, Facultatea de Psihologie, s-a abordat problema depresiei și a suicidului atât din perspectiva psihologică cât și cea spirituală. Am discutat despre identificarea persoanelor cu depresie și risc de suicid, prezentându-se simptomele și mecanismele cognitive implicate în depresie; conceptualizările psihologice ale actului de suicid (interpersonală și cognitivă) și posibile metode de intervenție psiho-spirituale. Reprezentanții au contribuit prin descrierea experiențelor și a cazurilor întâlnite, a metodelor de soluționare ale acestora, și prin prezentarea rugăciunilor, acatistelor, paracliselor, meditațiilor, etc care ar putea fi utilizate în intervenția spirituală cu persoanele depresive, țintind mecanismele specifice implicate în depresie și suicid. Astfel, pentru fiecare mecanism specific (de ex: lipsa de speranță, percepția: „sunt o povară pentru ceilalți”, izolare socială, deznădejde, etc), am identificat posibile metode de intervenție psiho-spirituală și s-a convenit că este necesară o aprofundare a acestei teme, pentru un rezultat concret și util în activitatea pastorală a preoților duhovnici, motiv pentru care această activitate va fi continuată după Luminatul Praznic al Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos.

Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social

Newsletter