Locaţia curentă este: Prima pagină / Programe / Centrul de resurse / Stiri resurse / Schimb de experiență în Germania

Schimb de experiență în Germania

În perioada 9 – 15 martie a avut loc în Berlin un seminar intitulat We can do it! Education in Youth with and without disabilitis”, organizat de GEB Educaţion and Mobility in Europe din Berlin, Partener al Asociației Filantropia Oradea. Timp de o săptămână membrii a zece ţări precum: Georgia, Rusia, Azerbaigean, Republica Moldova, Bulgaria, Polonia, Franţa, Spania, Ucraina, Belarus şi România s-au familiarizat cu sistemul din Germania şi au participat la un schimb de experienţă realizat cu sprijinul filanciar al Protramului Erasmus +.

 

Din cadrul Asociaţiei Filantropia Oradea au participat Adriana Popa, asistent social în cadrul  asociaţiei și Maria Bronţ, asistent social la Fundaţia de Scleroză Multiplă Bihor. Participanţii s-au bucurat de o primire călduroasă din partea gazdelor, iar atmosfera interculturală a facilitat mult schimbul de experiențe. Majoritatea participanţilor se cunoşteau din cadrul altor întâlniri cu scopul promovării şi integrării persoanelor cu dizabilități.

În prima zi participanţii a fost organizat un tur al capitalei germane, Berlin, prilej cu care participanții s-au bucurat de frumuseţea arhitecturală a acestui oraş şi au aflat aflat mai multe informații despre istoria locală. În ziua a doua gazdele au prezentat sediul Departamentului de Educaţie, Tineret şi Familie unde a avut loc o dezbatere despre pregătirea vocaţională, sistemul de învăţământ dual şi includerea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii. În următoarea zi participanţii au vizitat Centrul Vocaţional Annedore – Leber – Oberschule. Această şcoală vocaţională îi pregăteşte pe tinerii cu dizabilităţi şi îi ajută mai apoi să se integreze pe piaţa muncii. Participanţii au vizitat punctele de lucru, s-au familiarizat cu mecanismul acestei instituţii, au schimbat păreri şi au discutat despre  modul în care funcţioneză acest sistem de învăţământ şi în alte ţări. Vizita la teatrul Ramba Zamba a fost interesantă pentru participanţi datorită faptului că au avut prilejul să vizioneze o cunoscută piesă de teatru germană jucată de actori amatori cu dizabilităţi iar mai apoi li s-a explicat maniera în care actorii includ persoanele cu dizabilităţi în piesele de teatru şi modul în care actorii profesionişti lucrează cu aceştia.

La Complexul Bisericii Protestante  Johannesstiftung în cadrul căreia se prestează servicii complexe de asistenţă sociala, participanţii au avut ocazia să interacţioneze cu diferiţi specialişti în domeniu. O altă experienţă plăcuta a fost oferită de spectacolul de circ la care am participat în cadrul evenimentului. Aici art terapeutul a dezvăluit modalitatea prin care colaborează cu şcolile din Berlin şi lucrează cu sute de copii cu probleme de comportament.

Acest schimb de experienţă într-o ţară dezvoltată precum Germania a avut un impact benefic şi pozitiv asupra participanţilor din cele zece ţări. Aceştia şi-au îmbogăţit orizontul cunoaşterii, s-au familiarizat cu un sistem care are aplicabilitate atât teoretică cât şi practică. Participanţii au putut prelua idei noi şi interesante pe care mai apoi să le aplice în munca lor de zi cu zi pentru un confort şi o mai bună integrare a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii.

Material realizat de Maria Bronț

Tag-uri front
Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social