Externalizare cu succes la Centrul Bratca

Ziua portilor deschise la Centrul de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane cu handicap din Bratca

Centrul de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap de la Bratca are din 2012 administrator nou. De la 11 ianuarie 2012, centrul este administrat de Asociaţia Filantropia Oradea. „În baza contractului cu DGASPC, Consiliul Judeţean participă cu un buget de 2.000 de lei/beneficiar/lună, la care se adaugă contribuţia proprie a Asociaţiei Filantropia de 200 de lei/beneficiar/lună”, a declarat preotul Laurenţiu Lazăr, preşedintele asociaţiei care a câştigat licitaţia.

Centrul are 50 de beneficiari dintre care 96% cu handicap grav. Majoritatea provin din centrele de protecţie a copiilor. Marţi, 10 iunie, porţile centrului au fost deschise pentru cei care au dorit să vadă ce s-a făcut în aceşti doi ani.

 

Investiţii

În perioada de timp scursă de la preluare rezultatele se văd cu ochiul liber. Astfel, a fost înlocuită ţigla pe o suprafaţă de 1.600 de metri pătraţi (şase tiruri cu ţiglă), au fost înlocuite cazanele de încălzire, a fost echipat centrul cu maşini de spălat, a fost construită o filigorie şi montat gazon pe o mare suprafaţă de teren.

Munca voluntarilor are o importanţă deosebită pentru centru. Activităţi precum contabilitatea, asistenţa medicală de specialitate şi chiar managementul se fac pe bază de voluntariat.

Părintele Laurenţiu Lazăr ne-a vorbit şi despre urgenţele imediate ale centrului. Una dintre acestea este încheierea procesului cu biserica reformată, aflat în stadiu final pentru o parte din terenul de sub clădirea centrului. O altă urgenţă este reabilitarea completă a clădirii (bucătărie, instalaţie de încălzire şi sanitară), dar şi reamenajarea curţii.

„Acest centru de la Bratca este un exemplu de bune practici de colaborare publică-privată între DGASPC şi Asociaţia Filantropia. Prin preluarea serviciilor de la DGASPC am încercat să îmbunătăţim serviciile adresate beneficiarilor”, a explicat preşedintele asociaţiei.

Centrul este supravegheat non-stop cu 21 de camere video. De grija celor 50 de beneficiari se ocupă 40 de angajaţi.

În cadrul acţiunii „Doi ani de externalizare a serviciilor sociale în Bihor”, eveniment dedicat procesului de externalizare inițiat de DGASPC Bihor în anul 2011, în urma căruia cinci centre sociale sunt administrate în prezent de organizații non-profit, la sediul Asociaţiei Filantropia Oradea va avea loc miercuri o masă rotundă. Joi, la sala de sport a Universităţii, va avea loc „Arena sportivă Evantai”, eveniment sportiv pentru persoanele cu dizabilități din centrele externalizate și alte centre din Oradea.

 

Preluare din Jurnalul Bihorean

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social