Locaţia curentă este: Prima pagină / Programe / Program persoane cu dizabilităţi / Centre sociale proprii / Centrul de recuperare și reabilitare persoane cu dizabilități Bratca / Vacanța de vară la centru pentru persoane cu dizabilități de la Bratca

Vacanța de vară la centru pentru persoane cu dizabilități de la Bratca

La Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități ”Sf.Haralambie” Bratca, coordonat de Fundația de Scleroză Multiplă Bihor în parteneriat cu Asociația Filantropia Oradea,  unde sunt îngrijiți 50 de persoane cu dizabilități grave, vacanța de vară a fost un prilej de bucurie pentru aceștia, participând la activități gospodărești, activități de recuperare, activități recreative și excursii repetate în împrejurimile foarte pitorești.  Astfel, sub coordonarea profesioniștilor centrului, cu ajutorul voluntarilor și sprijinul sponsorilor, au fost organizate următoarele activități:

 

 Activități de grădinărit, prin organizarea unei micro-ferme agricole în curtea centrului de îngrijire, unde, alături de presonalul de îngrijire și de voluntari, persoanele îngrijite în centru care dețin un nivel minim de al capacității de muncă, au fost asistate pentru a deprinde minime abilități gospodărești, experiență care îi ajută pe cei asistați să se apropie mai mult de nivelul minim de integrare în comunitatea protejată sau liberă. În grădina de legume a centrului, persoanele cu dizabilități au cultivat cele necesare pentru cantina așezămuntului, cum ar fi: cartofi, ceapă, morcovi, pătrunjel, fasole, roșii, vinete, etc., contribuind la aprovizionarea cantinei cu legume proaspete, crescând astfel atât calitatea hranei în centru, cât și calitatea vieții și a bucuriei specifice verii.

  

 

 

Activități de ergoterapie și timp liber în aer liber. Sub coordonarea personalului de specialitate al centrului, format din psiholog, kinetoterapeut, pedagog de recuperare, asistenți medicali etc, au fost organizate sesiuni de ergoterapie utilizând metode dintre cele maidiversificate, în vederea îmbunătățirii restantului funcțional al acestor persoane suferinde și plasarea acestora pe un nivel de viață cât mai sigur în raport cu potențialul acestora. Activitățile au fost realizate în centrul de zi și în afara acestuia, în defileu Crișului Repede din comuna Bratca, unde sunt amenajate nenumărate spații propice pentru activitățile centrului. 

  

 

 

Servicii de găzduire permanentă - asigură persoanelor cu dizabilități cazare în condiţii adecvate nevoilor de viaţă şi asistenţă ale acestora.

Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Bratca asigură beneficiarilor condiţii de locuit şi hrană conform nevoilor de viaţă şi asistenţă ale acestora. Spaţiile Centrului sunt curate, sigure, igienizate, confortabile şi adaptate pentru realizarea tuturor activităţilor prevăzute în orarul zilnic, de asemenea, fiecărui beneficiar i se asigură un spaţiu personal într-un dormitor, în concordanţă cu nevoile individuale ale acestuia.

 

Fiecare beneficiar are la dispoziţie din partea Centrului obiecte de igienă personală: periuţă şi pastă de dinţi, săpun, prosoape, hârtie igienică etc,  materiale necesare beneficiarilor care au probleme de continenţă, absorbante igienice pentru femei, dar şi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată. Beneficiarii care nu se pot îngriji singuri primesc asistenţă pentru menţinerea igienei personale.

 

Centrul asigură fiecărui beneficiar trei mese complete pe zi, la care se adaugă și două gustări, la intervale echilibrate. Atunci când este necesar, beneficiarii primesc hrană dietetică, pe baza recomandărilor medicului

 

Servicii de îngrijire personală - asigură persoanelor cu handicap activităţi care, alături de intervenţia terapeutică, conduc la diminuarea stării de handicap, menţinerea conştienţei, confortului psihofizic şi demnităţii individuale.

Activităţi specifice:

-          Hrănire;

-          Sprijin pentru deplasare şi mobilitate;

-          Asistenţă medicală adecvată pentru menţinerea sănătăţii.

 

Servicii de asistenţă medicală - administrarea tratamentului adecvat problemelor de sănătate ale beneficiarilor.

 

Servicii de recuperare - asigură persoanelor cu handicap activităţi al căror scop este restabilirea/menținerea stării iniţiale de sănătate şi funcţionalitate a acestora pe două coordonate: 1. reabilitare (refacerea structurilor morfofuncţionale alterate) şi 2. abilitare (antrenarea structurilor neafectate pentru a crea şi consolida comportamente şi abilităţi noi, echivalente cu cele deficitare).

Activități specifice:

-          Evaluare psihologică;

-          Consiliere psihologică;

-          Observație și intervenție comportamentală

-          Terapii de expresie şi ocupaţionale

-          Formarea şi organizarea abilităţilor de trai independent (educaţie perceptivă, igiena personală, formare de deprinderi de autoservire şi autogospodărire);

-          Terapia tulburărilor de limbaj și dezvoltarea modalităților de comunicare gestuală/verbală

-          Stimulare cognitivă

-          Kinetoterapie și sport

-          Fizioterapie

-          Masaj

 

Servicii de integrare - reintegrare socială - asigură persoanelor cu handicap activităţi care facilitează accesul şi participarea acestora la viaţa socială (familie, comunitate) în calitate de cetăţeni cu drepturi depline.

Activități specifice:

-          Informare;

-          Consiliere

-          Asistenţă socială (evaluare şi reevaluare din punct de vedere social);

-          Formarea şi exersarea conduitei  adecvate pentru integrarea în plan social

-          Socializare şi loisir (petrecerea timpului liber).

 

Servicii de transport - asigură activităţi de transport pentru persoanele cu handicap la serviciile medicale de specialitate şi pentru efectuarea activităţilor de recreere.

            Centrul încurajează beneficiarii să-şi exprime opiniile şi preferinţele în proiectarea şi derularea activităţilor de socializare, opţiunile lor fiind luate în considerare la întocmirea Orarului Zilnic. Totodată asigură informarea beneficiarilor asupra valorilor promovate în comunitate, asupra drepturilor şi obligaţiilor lor în calitate de cetăţeni, îi încurajează şi îi sprijină pe beneficiari să îşi exercite dreptul la vot, atunci când nu există o interdicţie legală în acest sens.

 

Facilităţi:

Beneficiarilor din centru li se acordă următoarele facilităţi:

-          asigurarea de condiţii privind comunicarea cu exteriorul:

  • accesul beneficiarilor la facilităţile şi serviciile asigurate în comunitate: sănătate, educaţie, cultură, relaţii sociale, activităţi de petrecere a timpului liber (organizarea de excursii şi drumeţii) se realizează cu maşina din dotarea centrului;
  • accesul asistaţilor la telefon, fax;
  • asistaţii au posibilitatea să-şi viziteze familia şi să fie vizitaţi, comunică cu aceştia prin intermediul corespondenţei, primesc vizite din partea unor reprezentanţi ai fundaţiilor şi asociaţiilor de caritate;

 

Personalul de specialitate:

-         Asistent social;

-         Psiholog;

-         Kinetoterapeut;

-         Asistent medical;

-         Bucătar;

-         Pedagog de recuperare;

-         Instructor educație;

-         Îngrijitor clădiri;

-         Îngrijitoare;

-         Gestionar;

-         Voluntari (diferite specialități).

Tag-uri front
Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social