Tabăra de tineret în Spania pentru voluntarii Filantropia
Galerie foto pe grupul Facebook Filantropia aici
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în perioada 01- 10 august 2013 prin intermediul Asociației Filantropia Oradea, 8 tineri din județul Bihor cu vârste cuprinse între 16-19 ani au participat alături de alți tineri din Spania, Germania, Italia și Franțala un schimb de tineret organizat în Ezcaray (Spania) de către Inter Europa Rioja.
Tinerii au avut parte de 10 zile pline de activități interesante și distractive, de relaxare, voie bună și oportunitatea de a-și face prieteni pentru o viață.
Scopul acestui schimb a fost să lanseze ștafeta încrederii și responsabilității către tânara generație, să-i provoace să fie creativi, să înțeleagă că schimbările stau în puterea lor!
Astfel, tinerii, în grupe mixte (în funcție de gen și țară de proveniență) au gândit, proiectat și prezentat servicii care, dacă ar putea fi puse în practică ar putea îmbunătăți calitatea vieții persoanelor din Ezcaray și nu numai. Tinerii și-au exprimat ideile într-o formă simplă dar ingenioasă, folosind materiale puse la dispoziție: creioane, plastelină, hârtie colorată, scotch, markere, cartoane, lipici etc (vezi galeria foto).
Prin această experiență Teodora, Ioana, Diana, Denisa, Marian, Horia, Cristian și Alex au înțeles că a crea un produs sau un serviciu nu e un lucru imposibil și nu e ceva ce doar „alții” pot să facă, dacă sunt deschiși, lucrează împreună și urmează câteva faze logice, pe viitor, cine știe? le pot și pune în aplicare - iar noi le dorim succes!
Pe lângă scopul propus, beneficiile au fost mult mai multe și extrem de greu de cuantificat, dar mai bine să-i lăsăm pe ei să vorbească. Iată câteva dintre impresiile lor odată întorși acasă:
„Prin această tabără am învățat o lecție foarte importantă: Să nu judeci o carte după copertă! Tot ceea ce la început părea greu: în a merge într-un loc necunoscut, unde știi că vei sta cu oameni străini și care să nu știe nici limba ta maternă, s-a transformat pentru mine într-o experiență minunată. Toți au foarte extraordinari: s-au împrietenit cu tine chiar dacă nu le știai limba, te-au ajutat când ai avut nevoie de ceva și cel mai important: nu te-au exclus din cercul lor de prieteni. Tot acum am învățat mai multe despre lucrul în echipă. A fost o experiență grozavă și aș repeta-o oricând.
P.S. We are friends for ever with all of them.” (Porțan Marian-Cristian)
v
„...cred că printre cele mai importante lucruri pe care le-am învăţat, au fost să lucrez în echipă cu persoane pe care nu le-am cunoscut de mult timp, să fiu lider într-un proiect, să exprim ceea ce doresc într-un mod mult mai uşor şi să încerc să găsesc soluţii rapide în diferite situaţii. Aprope în fiecare seară aveam petrecerea uneia dintre ţările implicate, în care acestea prezentau obiceiuri şi tradiţii, mâncare, dar şi dansuri specifice sau concursuri interactive. Apoi, pe lângă proiectul principal al taberei, am vizitat oraşul Ezcaray, am avut jocuri de echipa ce implicau socializarea cu locatarii Ezcarayului, am creat obiecte doar cu ajutorul mâinilor, am mers la piscină de două ori, am mers în drumeţie pe Santa Barbara, o zi am fost în Logroñio, am participat la festivalul din Ezcaray şi la plecare ne-am stropit un pic picioarele cu apa sărată a oceanului Atlantic” (Perneș Ioana).
v
„ Așa cum era de așteptat, superficialitatea și prejudecățile s-au regăsit în prim-plan în mintea tuturor în primele zile: <<Acela e un pierde-vară>>, <<Uite-l și pe ăla ce lanț de aur are, parcă e un cocalar>>, <<Dar de cel cu pantofii rupți ce spui? Ce sărăntoc!>>. Încercând, touși, cu minimum de efort să inteacționezi cu ei, realizezi că acel <<pierde-vară>>, la doar 18 ani, antrenează zilnic viitori mari fotbaliști, că acel <<cocalar>> este unul dintre cele mai cumsecade persoane pe care le-ai întâlnit și că <<sărăntocul>> și-a rupt încălțările acum două minute pe terenul de sport, neavând timp să și le schimbe. Descoperi că germanii nu sunt reticenți; că tipul pe care îl credeai răcit are dintotdeauna răgușeală în glas și că vocea lui sună mai bine ca a altor așa-ziși cântăreți. În final, contează doar că te-ai simțit bine, așa-i? Contează că ai împărtășit părerile (mai mult sau mai puțin asemănătoare) și voia bună cu ceilalți; că ți-au apărut pe chip ridurile acelea micuțe în jurul ochilor. Ai râs” (Bara Denisa-Alexandra).
v
„Joculețele de dimineață mi-au plăcut foarte mult, deoarece erau amuzante și îți făceau toată ziua minunată. Una dintre ideile cele mai ingenioase ale organizatorilor au fost petrecerile pe care le-au organizat țările participante în această tabăra, astfel am aflat multe obiceiuri și tradiții ale noilor noștri prieteni.
În această tabara noi am învățat cum să ducem până la capăt o idee. Ne-am impărțit în grupuri de câte 7 persoane (minimum o persoană din fiecare țară) si am inceput sa lucrăm la a ne deschide o companie fictivă. Am avut de desenat postere, logo-uri și broșuri, de construit machete și de compus spoturi publicitare și cântece, toate acestea le-am facut distrându-ne” (Costa Diana-Stefania).
v
„Pentru mine această experiență a fost una minunată. Am învățat că toți oamenii sunt la fel indiferent de naționalitate sau culoare, și că nu trebuie să generalizăm. Mi-am făcut foarte mulți prieteni, chiar dacă nu erau români ca și mine. Prin această experiență am schimbat multe prejudecăți față de anumite popoare. Bucuria a fost mult mai mare când a 2-a zi de la întoarcere am constatat pe facebook că majoritatea tinerilor din tabăra mi-au trimis cerere de prietenie și m-au întrebat cum a fost călătoria spre casă . Și sper că mi-am făcut câțiva prieteni cu care pot să țin legătura mult timp...aceasta a fost o experiență de neuitat” (Crăciun Horia-Andrei).
v
„Bucuria pe care o am acum în suflet nu se poate exprima în cuvinte...acest schimb de experiență a fost ceva unic…aici, am reusit să-mi și perfecționez engleza, am reușit să apreciez mai mult oamenii de lângă mine, iar nu în ultimul rând am înțeles cât de importantă este munca în echipă și cât de mult contează respectul acordat fiecărei persoane, indiferent de nație sau religie, el trebuie să fie același pentru toți” (Curta Nicolae-Marian).
Cu această ocazie, în loc de încheiere, le mulțumim și noi tuturor participanților, domnului Dorel Leucea, care ne-a sprijinit în găsirea participanților și vouă cititorilor.