Locaţia curentă este: Prima pagină / Programe / Programul de sprijinire a copilului şi familiei / Centrul de nurtury Girișu de Criș / ”Ferma în cele 4 anotimpuri”

”Ferma în cele 4 anotimpuri”

Proiect al voluntarilor la centrul educational de la Girișu de Criș

Centrul educațional pentru copii cu dificultăți de integrare școlară și socială de la Giriți de Criș, au avut bucuria de a primi vizita unor voluntari britanici. Astfel, în luna octombrie, pe lângă activitățile obișnuite, elevii școlii din Girișu de Criș au găzduit voluntari din Insula Man și România, împreună realizând un colaj cu titlul ”Ferma în cele 4 anotimpuri”. Colajul în sine reprezintă doar rezultatul palpabil al vizitei voluntarilor. Dincolo de aceasta copiii au învățat despre agricultură, animale domestice și fructe și legume. De asemenea, copiii au fost încântați de posibiliatea de a învăța cântecelul ”Old MacDonald had a farm” de la voluntara din Insula Man.

 

Proiectul ”Ferma în cele 4 anotimpuri” este doar unul dintre exemplele pozitive în care elevii au fost implicați. Alte exemple în acest sens au fost evenimente sportive, serbări și o vizită cu caracter educativ la Băile Felix și Peștera Urșilor. Toate acestea au fost de asemenea organizate cu efortul comun al partenerilor proiectului pentru a le putea oferi copiilor alte experiențe decât cele școlare.

 

Începând cu luna ianuarie a anului viitor, elevii de la Şcoala Primară Nr. 1 vor avea posibilitatea de a fi implicați într-un alt proiect ce depășește granițele țării. Aceștia vor putea comunica live via Skype cu elevi din alte țări precum Marea Britanie și Italia.

 

Centrul educațional pentru copii cu dificultăți de integrare școlară și socială din Girișu de Criș, scurtă prezentare:

De trei ani de zile, în Şcoala Primară nr. 1 din Girișu de Criș se desfășoară cu succes un proiect ce are ca scop prevenirea abandonului școlar. Proiectul este susținut prin efortul comun al celor patru parteneri: din partea română, Şcoala Primară nr 1 Tărian (Structura Şcoala Primară Nr 1 Girişu de Criş), Primăria Comunei Girișu de Criș și Asociația Filantropia Oradea iar din partea Insulei Man, Fundația de Caritate RO-MAN-AID, proiectul fiind finanțat de Comitetul de Dezvoltare Internațională a Guvernului Insulei Man.

Cu ajutorul unor specialiști formați în domeniu, proiectul, se desfășoară pe trei planuri.

În prima parte a zilei, copiii primesc ajutor şcolar individual pentru aprofundarea cunoştinţelor. În acest timp se lucrează la dezvoltarea abilităţilor de scris-citit şi a celor matematice.

Cea de a doua componentă a proiectului este Grupul de Nurture  – metodă educațională alternativă ce s-a conturat în anii `70 în Marea Britanie. Scopul grupurilor de nurture este acela de a sprijini elevii care întâmpină dificultăți în a se integra și a răspunde cerințelor de la clasă. Acești copii sunt sprijiniți nu doar prin eforturi susținute pentru asimilarea cunoștințelor ci și social și emoțional prin însușirea unui set de abilități de comunicare și relaționare. Grupul de nurture de la Şcoala Primară Nr.1 din Girișu de Criș este un proiect pilot care, până în prezent, a înregistrat rezultate pozitive prin creșterea prezenței și participării elevilor la orele de la clasă, prevenind astfel abandonul școlar. Simbolic, grupul de nurture se numește ”Ghindele” deoarece “Din ghinde mici cresc stejari puternici.”

Programul de after school, numit și Busy Bees (Albinuțele harnice) implică în activitățile sale educaționale și recreative toți copiii de la Şcoala Primară Nr. 1 Girișu de Criș. Programul de after school se defășoară zilnic de luni până vineri între orele 12:15 și 14:30. În acest interval orar copiii servesc prânzul, își fac temele și desfăşoară diferite activităţi recreative artistice, muzicale, dramatice, etc., sub îndrumarea celor două angajate ale fundației RO-MAN-AID şi a unui cadru didactic.

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social