Locaţia curentă este: Prima pagină / Programe / Programul de sprijinire a copilului şi familiei / De Crăciun, adoptă un suflet / Proiectul ”De Crăciun, adoptă un suflet!”, aduce din nou Lumina Nașterii în comunitate

Proiectul ”De Crăciun, adoptă un suflet!”, aduce din nou Lumina Nașterii în comunitate

Proiectul ”De Crăciun, adoptă un suflert!”, desfășurat în perioada 14 noiembrie – 24 decembrie 2014 și ajuns la cea de-a VI-a ediție, este inițiat de Asociația Filantropia Oradea, asociație eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și are ca scop promovarea spiritului filantropic în comunitate și implicarea activă în comunitate a copiilor, tinerilor, adulților, a instituțiilor publice și private, în vederea îmbunătățirii climatului socio-cultural și a locuirii în spiritual sărbătorii Nașterii Domnului nostrum Iisus Hristos.

 

Pentru ediția din acest an, peste 200 de beneficiari, copii, tineri, adulți, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități au primit sprijin financiar și material în valoare de cca.15000 Lei, ca urmare a activităților realizate în cadrul acestui proiect de voluntarii Filantropia, realizând acțiuni circumscrise acestui proiect.

 

Profesorii de religie predau despre filantropie

Șase școli orădene, prin inițiativa filantropică a profesorilor de religie s-au alăturat proiectului ”De Crăciun, adoptă un suflet!” și au animat comunitatea școlară cu un număr semnificativ de copii și tineri, care au organizat activități de creație artizanală, culinară și artistică, prin organizarea de târguri tradiționale de Crăciun. Banii strânși din valorificarea acestor bunuri au fost oferite unor cazuri filantropice identificate de profesorii de religie și copiii coordonați de aceștia, care au simțit bucuria Crăciunului prin afecțiunea dăruită de comunitatea copiilor și profesorilor din școlile lor. Astfel, 5 copii aflați în situații sociale deosebite și un copil cu dizabilități, la finalul campaniei, însoțiți de profesorii lor, care au strâs prin activitățile amintite, dar și sponsorii Asociației Filantropia Oradea, suma de 2600 de lei, cu care au vizitat centrele comerciale spre a se bucura de cumpărăturile de Crăciun, atât de rare în viața acestor copii. Profesorii de religie implicați în această inițiativă își deșfășoară activitatea la Școala Dacia, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Școala Oltea Doamna, Colegiul Național Iosif Vulcan.

Detalii despre acestă acțiunie, puteți citi la acest link.

 

Proiectele cluburilor Impact

Album foto selecție proiecte filantropice (necesită logare Facebook)

Album foto târg de Crăciun Partenie Coma (necesită logare Facebook)

Album foto târg de Crăciun Oltea Doamna (necesită logare Facebook)

Album foto târg de Crăciun Colegiul Samuil Vulcan (necesită logare Facebook)

Încurajați de finanțarea oferită de busa de mini-proiecte organizată de Asociația Filantropia Oradea la începutul lunii decembrie, 6 din cele 10 cluburi Impact inițiate de organizația eparhială în tot atâtea școli și licee orădene, au primit câte o finanțare pentru proiecțelele lor cu temă social-filantropică propuse spre finanțare și care mai apoi au fost circumscrise proiectului ”De Crăciun, adoptă un suflet!”. Astfel, copiii și tinerii membrii ai cluburilor Impact partenere în acest proiect, au organizat activități de strângere de fonduri în baza unor ateliere de creație, care au produs cadouri, decorațiuni de Crăciun și care au fost mai apoi valorificate în târguri de profil, organizate în școală sau în comunitate. Fiecare club au oferit resursele financiare și materiale colectate, unui caz filantropic din școala lor, copii afectați de maladii grave, cu dificultăți de ordin social, etc. și în plus au mai contribuit și la alte cauze social finaltropice organizate de alte activități ale Proiectului ”De Crăciun, adoptă un suflet!”, alăturându-se voluntarilor Filantropia din alte inițiative locale.  Fondurile necesare pentru finanțarea mini-proiectelor au fost asigurate de sponsori, dintre care amintim Clubului Rotary Oradea.

Rețeaua de cluburi Impact este inițiată în Bihor de Asociația Filantropia Oradea în parteneriat cu Fundația noi Orizonturi, 10 unități școlare din Oradea și Inspectoratul Școlar Bihor, oferind activități de educație nonformală pentru implicare comunitară și dezvoltare personală copiilor și tinerilor membrii, care, coordonați de personalul didactic al școlilor partenere, animatori de tineret cu rol de lider de club, certificați prin cursuri organizate de Asociația Filantropia Oradea, își desfățoară activitatea prin intermediul unor întâlniri săptămânale, urmărind o curriculă de educație nonformală specifică rețelei Impact și concentrată pe valori comunitare și de participare activă la aceasta. Până în prezent, la mai puțin de un an de activitate, rețeaua locală a cluburilor Impact numără 10 cluburi, cu un număr de peste 150 de copii, membrii ai acestor cluburi asisteate de biroul local de coordonare asigurat de Asociația Filantropia Oradea, iar sub aspectul activităților, rețeaua a realizat 14 proiecte de implicare comunitară, toate finanțate de Asociația Filantropia Oradea, partenerii și sponsorii acesteia, dintre care două proiecte sunt realizate în programe naționale, ambele realizate de Clubul Impact Arte, de la Liceul de Artă din Oradea. O altă activitate pentru anul 2014 a rețelei Impact este Caravana Filantropia 2014, o tabără itinerantă de educației nonformală, care a legat 6 comunități din Bihor, prin lanțul prieteniei înodat de copiii participanți la această tabără pe bicicletă.

 

Bunul samaritean îmbacă haina voluntarilor filantropia

Album foto (necesită logare Facebook)

Inițiat în vara anului 2014, programul de voluntariat pentru sănătate, coordonat de Părintele Augustin Bar de la Capela  Ortodoxă cu harmul Sf.Stelian de la Spitalul Municipal Oradea, care coordonează o filială a Asociației Filantropia Oradea în această instituție de sănătate, a reușit să adune un număr semnificativ de voluntari, care sunt dedicați sprijinirii bolnavilor din spitalele orădene. Astel, peste 10 de voluntari, activi și foarte jertfelnici, pe lângă munca de sprijin oferită celor suferinzi, au organizat o colectă, care le-a oferit posibilitatea de a face peste 50 de pachete cadou pentru bolnavii din spitale. La acestea se adaugă suma de 7200 de lei colectată de voluntarii acestui program și de sponsori ai Asociației Filantropia Oradea, care au oferit secției de hematologie a Spitalului Municipal Oradea un infuzomat, foarte necesar pentru administrarea tratamentului persoanelor afectate de leucemie.

 

Daruri de Crăciun pentru bursierii filantropia

Album foto (necesită logare facebook)

Aflat la cea de-a IV-a promoție de bursieri, Programul de Burse Filantropia 2014-2015, oferă peste 40000 lei unui număr de 40 de bursieri, pe toată perioada anului școlar, ca măsură de sprijin pentru situația socială cu care se confruntă, dar și de apreciere pentru rezultatele la învățătură pe care le obțin, întrucât condiția pentru păstrarea bursei este fregventarea școlii și obținerea unei medii generale de minim nota 8.00. Acest program a emoționat foarte mult comunitatea orădeană, care a selectat 40 de tineri cu situații deosebite de viață, toate cazurile fiind selectate ca urmare a implicării rețelei de cluburi Implact, cu un număr de peste 200 de copii din cele 10 școli partenere, care au organizat Serata Filantropia 2014, un eveniment socio-cultural cu scopul atragerii de sponsori și susținători ai acestui program. De asemenea, cei 200 de membrii ai cluburilor Impact și liderii lor au fost împlicați în identificarea bursierilor din rândul colegilor lor cu oportunități scăzute, ceea ce a crescut mult sentimentul filantropic a acestor copii, înrolați acum ca voluntari pentru susținerea dezvoltării acestui program de sprijin financiar și sufletesc. Acesta este și motivul pentru care, pe lângă numărul mare de susținători ai programului de burse, voluntarii programului au dorit să ofere bursierilor și alte surprize, colectând astfel bunuri de folosință personală pentru aceștia, încălțăminte, haine, pe care le-au oferit în preajma sărbătorilor de Crăciun acestor copii. La acțiune au mai participat și angajații principalului sponsor al acestui program, SC Benvenuti SRL, care au oferi un volum generos de bunuri, destinate acestor bursieri.

 

Daruri de Crăciun pentru persoanele afectate de scleroza multiplă și alte dizabilități

Album foto serbare (necesită logare facebook)

Album foto colecție decorațiuni de crăciun (necesită logare Facebook)

Album foto târg de Crăciun (necesită logare Facebook)

De câțiva ani, Asociația Filantropia Oradea asigură coordonarea Centrului de Servicii Sociale pentru Persoanele cu Dizabilități din Oradea, situat pe str.Buzăului 2B, acolo unde, Fundația de Scleroză Multiplă Bihor îngrijește prin servicii de tip centru de zi și asistență la domiciliu peste 100 de persoane cu dizabilități. Astfel, ca în fiecare an, voluntarii centrului și voluntarii Filantropia au oferit sprijin pentru realizarea serbării de Crăciun, care a adus peste 100 de cadouri oferite de Asociația Safir din Oradea și SC Islandia SRL din Oradea, prezentă la eveniment și cu un colectiv generos de angajați, suporteri ai cauzei noaster. Serbarea s-a bucurat și de o prezență numeroasă a colindătorilor, printre care numărăm Ansamblul Corintenii de la Liceul de Artă din Oradea, corala Liceului Teologic Ortodox ”Episcop Nicolae Popovici”din Oradea, grup de colindători de la Parohia Ortodoxă Husasău de Criș, sprijiniți de părintele Ion Ghitea, Aurel Țurcaș Vlaicu.

Serbarea a mai fost încununată de succesul voluntarilor centrului care au realizat un număr impresionant de obiecte de crăciun, în atelierul de ergoterapie, împreună cu persoane cu dizabilități asistate în acest centru, obiecte care au fost valorificate în târguri de profil, organizate de parteneri ai centrului și diverse societăți comerciale și unități de producție din Oradea, angajate în activități de responsabilitate socială corporatistă. Toate fondurile au fost destinate pentru îmbunătățirea serviciilor oferite persoanelor cu dizabilități în centrul de zi și asistența la domiciliu.

 

Partenerii acestui proiect:

Inspectoratul Școlar Oradea, Liceul de Artă Fancisc Hubic din Oradea, Școala Generală Nicolae Bălcescu din Oradea, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Oradea, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Liceul Teoretic Partenie Cosma, Colegiul Național Mihai Eminescu, Liceului Teologic Ortodox ”Episcop Nicolae Popovici”din Oradea, Colegiul Național Iosif Vulcan din Oradea, Școala Generală Oltea Doamna din Oradea, Liceul teoretic Aurel Lazăr din Oradea, SC Benvenuti SRL, Asociația Safir, SC Islandia SRL, Grădinița 28 din Oradea, Parohia Husasău de Tinca, Parohia Ortodoxă Husasău de Criș, Parohia Ortodoxă Sf.Dimitrie Izvorâtorul de Mir din Oradea,  și un număr semnificativ de voluntari și donatori.

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social