Proiectul Spune Stop inactivității - conferință de presă
Galerie foto (necesită logare facebook)
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociaţia Filantropia Oradea a suţinut, ieri, conferinţa de deschidere a proiectului "Spune Stop inactivităţii". În cadrul acestui proiect, bihorenii din mediul rural care nu au activitate, dar şi şomerii de lungă durată, neindemnizaţi, vor urma un curs de formare profesională, vor fi plătiţi la absolvirea acestuia sau vor primi consiliere gratuită pentru a deschide o mică afacere prin care să-şi susţină familia. La conferința de presă au participat peste 20 de persoane, reprezentanți ai unor instituții de referință și ai colaboratorilor de priect, cum au fost directorii următoarelor instituții bihorene: Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Pretecția Copilului Bihor, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Bihor, Administrația Socială Comunitară Oradea, Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor, dar și reprezentanți ai unor potențiali angajatori.
Întâlnirea a avut rolul de a extinde cât mai mult cercul colaboratorilor acestui proiect în vederea obținerii unui impact cât mai mare la nivelul persoanelor aflate în dificultate în căutarea unui loc de muncă, pe raza județului nostru.
Proiectul "Spune stop inactivităţii" este implementat de Fundaţia "Solidaritate şi speranţă" Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia "Centrul de cercetare şi formare a Universităţi de Nord Baia Mare", Asociaţia Filantropia Oradea şi Episcopia Severinului şi Strehaiei. Proiectul Strategic se derulează pe parcursul a 18 luni şi a început în luna iunie. Scopul general este îmbunătăţirea capacităţii de ocupare a şomerilor de lungă durată şi a persoanelor inactive din toate regiunile României. Concret, se urmăreşte furnizarea de consiliere profesională pentru 988 de persoane, din care 680 inactive şi 288 şomeri de lungă durată, precum şi formarea profesională a 882 de persoane din mediul urban şi rural. Asociaţia Filantropia Oradea se va ocupa de persoanele din judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, fondul pentru această regiune fiind de peste un milion şi jumătate de lei. Aşa cum a explicat la conferinţa de lansare preotul Laurenţiu Lazăr, coordonator de proiect, se vor organiza, în mod gratuit, cursuri de calificare pentru infirmiere, îngrijitoare copii, îngrijitoare bătrâni şi lucrători comerciali. Fiecare şomer beneficiar al proiectului are dreptul să aleagă unul dintre aceste cursuri şi va beneficia şi de o indemnizaţie la absolvire.
Pentru calificarea ca infirmieră sunt necesare studii medii, durata cursului este de 60 de ore, iar indemnizaţia este 250 de lei. Pentru celelalte calificări sunt necesare doar opt clase absolvite, durata este de 360 de ore, iar indemnizaţia este de 740 de lei. "Pe lângă aceste cursuri, oferim servicii de antreprenoriat, în special pentru oamenii din mediul rural, care vor să aibă activităţi prin care să-şi susţină familia", a spus pr. Lazăr. Aceştia vor beneficia de consiliere cu privire la conceperea unui plan de afaceri, vor primi asistenţă în deschiderea unei afaceri şi vor fi ajutaţi să identifice fonduri nerambursabile.
Grupul ţintă
Beneficiarii acestui proiect sunt şomerii de lungă durată, adică persoane care îndeplinesc simultan condiţiile: nu primesc indemnizaţie de şomaj de şase luni, dacă au sub 25 de ani, şi de 12 luni dacă au peste 25 de ani, sunt înregistraţi la AJOFM Bihor ca persoane în căutarea unui loc de muncă, nu au mai beneficiat de cursuri de formare pe aceeaşi calificare. În această categorie se includ şi beneficiarii legii 416/2001 privind ajutorul social. Persoanele inactive sunt considerate persoanele fără ocupaţie, în căutarea unui loc de muncă şi frecvent în această categorie intră persoanele din mediul rural. Este important de ştiut că beneficiarii proiectului vor avea parte şi de consiliere individuală. Aşa cum a explicat Andreea Szilagyi, responsabilă de grupul ţintă, aceştia vor afla cum să-şi facă un CV european, cum să se comporte la un interviu şi cum să depăşeacă teama din faţa angajatorului. În plus, vor fi evaluaţi şi în privinţa orientării profesionale. "Este important să aflăm ce îi atrage, pentru a putea să-i orientăm spre acele domenii care li se potrivesc din punct de vedere al abilităților şi al competenţelor", a spus Andreea Szilagyi.
Reacții de presă: