Chiriarhul Oradiei în vizită la Centrul de zi SM

Pr. Cristian Rus

 

galerie foto (facebook)

Pacienții și personalul medical de la Centrul de servicii sociale „Acoperământul Maicii Domnului” din cadrul Asociației Filantropia a Episcopiei Oradiei,în baza parteneriatului cu Fundația de Scleroză Multiplă Bihor, centru care oferă servicii medicale și sociale diverse, în special persoanelor afectate de scleroză multiplă, au avut bucuria întâlnirii, miercuri, 28 martie 2018, cu Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Ierarhul s-a rugat pentru bolnavii care frecventează centrul și a binecuvântat un microbus pentru transportul acestora.

Bolnavi și medici, voluntari, binefăcători și sponsori s-au întâlnit la Centrul de servicii sociale pentru a primi hrană duhovnicească și a lua masa împreună, pentru a simți bucuria comuniunii de dragoste din preajma marelui praznic al Învierii Domnului.

În dimineața zilei, Părintele Laurențiu Lazăr, consilier social-filantropic la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei și director al Asociației Filantropia a Episcopiei Oradiei, i-a spovedit și i-a împărtășit cu Preacuratele lui Hristos Taine pe bolnavii care frecventează centrul.

La ora 10, Preasfințitul Părinte Sofronie a venit în mijlocul bolnavilor, pentru folosul sufletesc și trupesc al cărora a citit rugăciuni de dezlegare și rugăciuni la felurile nepuntințe și boli. Ierarhul a oficiat, apoi, slujba Sfeștaniei pentru binecuvântarea unui vehicul, stropind cu apă sfințită un microbus special adaptat nevoilor bolnavilor, intrat de curând în patrimoniul centrului social, cu ajutorul căruia persoanele afectate de scleroza multiplă vor fi deplasate de la domiciliu la centru, pentru tratamente și proceduri.

Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de binecuvântare, aducând mângâiere, speranță, precum și daruri pacienților Centrului de servicii sociale „Acoperământul Maicii Domnului”, prin intermediul proiectului „Gustul binefacerii”. Volutarii Asociației Filantropia, care pregătesc în fiecare săptămână masa gratuită pentru 70 de persoane provenind din familii aflate în dificultate, în cadrul programului „Masa săracilor”, s-au mobilizat și au pregătit masă de post pentru toți cei prezenți, care a fost binecuvântată de Chiriarhul Oradiei.

Părintele Laurențiu Lazăr a mulțumit Preasfiniei Sale pentru dragostea și grija pe care o arată comunității bolnavilor de scleroză multiplă, dar și tuturor binefăcătorilor Centrului de servicii sociale „Acoperământul Maicii Domnului”, sprijinul acestora fiind vital pentru buna desfășurare a activităților medicale și sociale.

Centrul de scleroză multiplă din Oradea a luat fiinţa în anul 1993, graţie iniţiativei Domnului Marcel Morar din Oradea, afectat de boala sclerozei multiple, şi a Domnului Prof. Univ. Dr. Petru Mihancea din Oradea, deopotrivă fondatori ai mișcării naționale de scleroză multiplă din România, astăzi coordonată de Asociația de Scleroză Multiplă din România, organizație care își are sediul la același centru și din care face parte și Fundația de Scleroză Multiplă Bihor. De la început acesta a funcţionat în clădirea în care se află şi astăzi, de la un an la altul diversificându-şi serviciile. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, odată cu înfiinţarea Asociaţiei Filantropia Oradea, în anul 2009, membră a Federaţiei Filantropia a Patriarhiei Române, Centrul de scleroză multiplă a devenit parte integrantă a Asociaţiei Filantropia Oradea, clădirea centrului fiind sfinţită şi inaugurată în 16 noiembrie 2012 de către Chiriarhul Oradiei.

Centrul de servicii sociale „Acoperământul Maicii Domnului” din Oradea deservește un număr de 150 de persoane cu scleroză multiplă, din cele peste 300 diagnosticate cu această boală din judeţul Bihor, oferind servicii de informare şi consiliere, de kinetoterapie şi fizioterapie, ergoterapie, psihoterapie şi socializare. Centrul are în dotare şi o ambulanţă, pentru asistenţă la domiciliu. Deoarece baza materială a centrului s-a înnoit în cursul anului trecut, iar cadrele medicale specializate care asigură tratamentele pentru cei bolnavi dispun de spaţiul şi dotările necesare pentru un act medical de înaltă calitate, numărul beneficiarilor direcţi şi indirecţi va creşte în anul 2018.

 

Tag-uri front
Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social