Locaţia curentă este: Prima pagină / Programe / Programul de educaţie şi tineret / Impact / Schimb intercultural de tineret în Spania

Schimb intercultural de tineret în Spania

Oportunitate și recompensă pentru tinerii activi din IMPACT

În perioada 20-28 august 2018 prin intermediul Asociației Filantropia Oradea, 6 tineri din județul Bihor cu vârste cuprinse între 14-18 ani au participat la un schimb de tineret organizat  în Ezcaray (Spania) de către Inter Europa Rioja. Au făcut cinste familiilor lor, școlilor, cluburilor IMPACT din care fac parte și, în extensie, au promovat România.

Participanții la această tabără au fost selectați din 3 cluburi IMPACT, respectiv din cadrul: Colegiului Economic „Partenie Cosma”, Colegiului Național „Iosif Vulcan”, și din cadrul Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu”.

 

Tinerii aleși au participat la activități de educație nonformală, la activități multiculturale și sportive, sub îndemnul Sportive and Creative Inclusion. Așa cum titlul taberei ne sugerează, tinerii au fost implicați activ în comunitate, misiunea tinerilor fiind de a include copiii din comunitatea locală cu vârste cuprinse între 7-12 ani într-un program derulat pe parcursul a două zile, un program 100% creat de tineri în echipe multiculturale pe parcursul taberei. Programul propus de aceștia a inclus jocuri și activități sportive inedite, cele mai multe fiind inventate de către tineri prin îmbinarea creativă a unor elemente din sporturile cunoscute /alte acitivități sportive, aparent imposibil de reunit. Cu cât mai neobișnuită ideea, cu atât mai mare efectul și distracția!

 

 

            Se impun câteva precizări pentru cititorii noștri, care s-ar putea să se întrebe: „ce însemană IMPACT?”

Notá béne: IMPACT  este un program al Fundației  Noi Orizonturi http://www.noiorizonturi.ro/index.php/ro/, un model educațional și de schimbare socială care constă într-o reţea de Cluburi extinsă atât la nivel național, cât și internațional.

Acest program a ajuns și în Bihor prin parteneriatul încheiat cu  Asociația Filantropia Oradea, moment în care au fost înființate 10 cluburi în 10 școli din Oradea la care s-au înscris și se mai pot înscrie elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani pentru a dobândi abilităţi pe baza a 4 componente de dezvoltare: Cetăţenie Activă, Angajabilitate, Antreprenoriat Social şi Leadership. IMPACT  este un progam  de success care a dovedit o aplicabilitate reală –copii și tineri identifică probleme reale din comunitate şi găseasc prin proiecte de serviciu în folosul comunității soluţii creative pentru rezolvarea lor.

Proiectele tinerilor IMPACT din ţara noastră au ajuns la peste 13.000 de persoane, printre care: copii săraci, vârstnici bolnavi sau tineri cu dizabilităţi. Programul IMPACT este unul 100% românesc, iar eficienţa lui a făcut ca acesta să fie replicat la nivel internaţional în: SUA, Honduras, Republica Moldova, Republica Dominicană, Armenia.

(Mai multe informații http://filantropiaoradea.ro/programe/programul-de-educatie-si-tineret/impact/inroleaza-te-intr-un-club-pentru-tineri)

 

Revenind la experiența din Spania, dorim să precizăm că pe parcursul celor 8 zile, participanții: Giulia, Cristian, Cosmina, Iulia, Darius și Bianca, sub coordonarea liderului Beltechi Lioara (lider al clubului IMPACT din Colegiul Național „Iosif Vulcan””) au experimentat, au învățat și s-au distrat cot la cot cu alți tineri din: Grecia, Polonia, Italia, Spania și Finlanda. Au învățat să lucreze în echipe internaționale, să-și dezvolte abilitățile de organizare, să-și exprime creativitate, să descopere locuri și tradiții noi și să adune amintiri de o valoare inestimabilă.

 

Scopul acestui schimb a fost să ofere tinerilor șansa, exercițiul, dar și gustul pentru o schimbare pozitivă, să-i provoace să fie creativi, să înțeleagă că schimbările stau în puterea lor! În fapt, activitățile care le-au gândit și prezentat într-o echipă multiculturală pot fi exemple de implicare comunitară.

Tinerii au învățat că nicio schimbare nu se poate produce la un nivel profund și pozitiv pentru comunitate dacă nu se realizează ÎMPREUNĂ cu comunitatea! Mai multe vă vor spune chiar ei, iată câteva dintre impresiile lor chiar aici:

 

„Pentru mine, acest schimb de experineță a fost o oportunitate extraordinară de a cunoaște și lega prietenii cu alți tineri din diferite țări. Pe lângă distracția nespusă avută împreună prin intermediul unor activități amuzante, am putut descoperi o parte din tradițiile, jocurile și limba acestora. Totodată, am învățat să organizez și să explic o activitate, să lucrez în echipă, dar și faptul că personalitatea cuiva nu depinde de țara din care provine și că nu suntem așa de diferiți până la urmă”. (Giula-Alexandra Panc)

*

„Acest schimb de experiență a fost, după părerea mea, o oportunitate inedită ce a reușit să mă scoată din zona mea de confort și să mă pună în fața unor noi încercări. Faptul că am avut ocazia de a interacționa cu persoane din culturi diferite, că am fost nevoită să comunic și să trec peste barierele puse de o limbă străină, a fost un exercițiu bun pentru a-mi cunoșate limitele și chiar pentru a le depăși. Sunt extrem de norocoasă și mândră că am participat într-o asemenea activitate și le mulțumesc tuturor celor care m-au făcut să mă simt bine pe parcursul acesteia”. (Iulia-Florina Vant)

*

„Mă bucur că am avut șansa de a călători într-o altă țară unde am cunoscut alți tineri de vârsta mea. I-am cunosct exact așa cum sunt ei, dincolo de orice stereotip cultural. Am avut ocazia de a desfășura anumite activități atât pentru tineri de vârsta mea cât și pentru copii mai mici, ceea ce m-a ajutat să observ cât de mare e diferența între a lucra cu un grup de o vârstă mai fragedă sau mai înaintată. Am avut ocazia să îmi dezlănțui creativitatea, munca în echipă dar uneori chiar și spiritul de lider. Ne-am distrat, am râs, ne-am mai și supărat, ceea ce a condimentat această experineță cu tot ce ce e nevoie. Aș repeta oricând acest proiect, ba chiar mi-ar plăcea să pot participa și din altă ipostază, să pot chiar eu contribui la organizarea acestui proiect”. (Bianca-Georgeta Silvasan)

 

*

 „Fiind primul schimb de tineret la care am participat, această experiență mi-a depășit orice așteptare. Am avut parte de activități extraordinare, am întâlnit și am muncit cu multe persoane prietenoase și am învățat o mulțime de lucruri despre restul țărilor participante, în special despre Spania. Mă bucur că m-am înscris la acest proiect și dacă am șansa, în viitor, m-aș înscrie din nou”. Darius-Mihai Ceanea

*

„Mă bucur foarte mult că am primit oportunitatea de a participa în schimbul acesta de experiență care mi-a depășit așteptările. Este primul la care merg, dar după cum a decurs săptâmâna din Spania, nu va fi singurul. Mi-a plăcut enorm de mult faptul că acolo mi-am făcut prieteni noi, că în săptămâna aceasta am fost scoasă din zona mea de confortm am fost pusă în diverse situații, unele mai interesante decât altele. La fel de mult mi-a plăcut faptul că spre sfârșitul săptâmânii, am trecut de la participanți la lideri și am organizat un Weekend Internațional de excepție. Cu siguranță a fost un proiect reușit”. Ioana-Cosmina Zaha

Tag-uri front
Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social