Locaţia curentă este: Prima pagină / Programe / Programul de educaţie şi tineret / Schimburi interculturale de tineret / Tabără Impact în Spania

Tabără Impact în Spania

În perioada 22-30 august 2016, pentru al 4-lea an consecutiv, prin intermediul Asociației Filantropia Oradea  6 tineri din județul Bihor cu vârste cuprinse între 14-15 ani au participat la un schimb de tineret organizat  în Ezcaray (Spania) de către Inter Europa Rioja. Au făcut cinste familiilor lor, școlilor, cluburilor IMPACT din care fac parte și, în extensie, au promovat România.

            Se impun câteva precizări pentru cititorii noștri, care s-ar putea să se întrebe: „ce însemană IMPACT?”

Notá béne: IMPACT  este un program al Fundației  Noi Orizonturi http://www.noiorizonturi.ro/index.php/ro/, un model educațional și de schimbare socială care constă într-o reţea de Cluburi extinsă atât la nivel național, cât și internațional.

Acest program a ajuns și în Bihor prin parteneriatul încheiat cu  Asociația Filantropia Oradea, moment în care au fost înființate 10 cluburi în 10 școli din Oradea la care s-au înscris și se mai pot înscrie elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani pentru a dobândi abilităţi pe baza a 4 componente de dezvoltare: Cetăţenie Activă, Angajabilitate, Antreprenoriat Social şi Leadership. IMPACT  este un progam  de success care a dovedit o aplicabilitate reală –copii și tineri identifică probleme reale din comunitate şi găseasc prin proiecte de serviciu în folosul comunității soluţii creative pentru rezolvarea lor.

Anul trecut, proiectele tinerilor IMPACT din ţara noastră au ajuns la peste 15.000 de persoane, printre care: copii săraci, vârstnici bolnavi sau tineri cu dizabilităţi. Programul IMPACT este unul 100% românesc, iar eficienţa lui a făcut ca acesta să fie replicat la nivel internaţional în: SUA, Honduras, Republica Moldova, Republica Dominicană, Armenia.

(Mai multe informații http://filantropiaoradea.ro/programe/programul-de-educatie-si-tineret/impact/inroleaza-te-intr-un-club-pentru-tineri

https://www.facebook.com/IMPACT-Bihor-239479269585853/?fref=ts )

 

Revenind la experiența din Spania, și în acest an, partenerii din Spania au pregătit un program special deosebit de creativ și activ. Pe parcursul celor 9 zile, participanții: Sorina, Mălina-Maria, Denisa-Florina, Darius-Alexandru, Rareș-Mihai, David-Nicolae, sub coordonarea liderului IMPACT din cadrul Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” – Zaha Alina-Stela-Luminița au experimentat, au învățat și s-au distrat cot la cot cu alți tineri din: Spania, Grecia, Polonia și Italia.

Scopul general al taberei a fost dezvoltarea creativității tinerilor și creșterea motivației de a practica un sport. Astfel, tinerii au lucrat în echipe mixte, internaționale, au inventat și testat sporturi noi și au participat chiar la Olimpiada sportivă locală organizată special pentru acest schimb de tineret.

De asemenea, tinerii au fost implicați în organizarea și desfășurarea de jocuri, activități sportive, prezentarea de sporturi naționale. Ca o provocare, fiecare țară a fost responsabilă de prezentarea unei alte țări participante, într-un mix de cultură generală, ingeniozitate și diversitate.

Pe lângă scopul propus, beneficiile au fost mult mai multe și extrem de greu de cuantificat, iar amintirile de o valoare inestimabilă,

 

 dar mai bine să-i lăsăm pe ei să ne vorbească. Iată câteva dintre impresiile lor odată întorși acasă:

 

Ezcaray, un singur cuvânt care îmi trezește atâtea amintiri și atâtea sentimente. Un loc în care am învățat să lucrez în echipă, să îmi spun și să îmi susțin ideile…și, evindent, am învățat mai multă engleză.
Acest Youth Exchange m-a ajutat foarte mult. Am aflat lucruri noi despre celelalte țări, am învățat că opinia noastră contează și că noi, tinerii, putem schimba ceva în viitor, ne putem construi viitorul pe care îl visăm.
Fapul că am fost organizați în echipe mixte ne-a deschis orizontul de cunoaștere și ne-a determinat să legăm prietenii durabile pe care nici timpul nici distanța nu le va distruge. Creearea unui joc ne-a pus creativitatea la încercare și ne-a unit mai mult ca echipa, iar rezultatul final a fost mai mult decât perfect.

Sunt nespus de fericită că am avut ocazia să-mi petrec o saptămână din această vară alături de oameni minunați din cinci țări diferite. A fost o experiență extraordinară, un proiect reușit și o tabără unică. Amintirile pe care le-am făcut acolo vor rămâne mereu în sufletul și mintea mea, la fel și prietenii care îmi lipsesc enorm de mult.” (Denisa-Florina Lascău)

 

Multa distracție , prietenii și cunoștințe realiste despre cultura și oamenii din Spania , Italia, Grecia și Polonia. Acestea sunt ingredientele care au făcut din tabăra din Ezcaray cea mai tare experiență a mea de până acum.
Acolo am cunoscut tineri cu aceleași dorințe ca și mine: de a se bucura la maxim de fiecare moment din tabără și de a deveni mai buni. Mă bucur că am participat și abia aștept să trăiesc alte experiențe de acest gen.
 (Zaha Mălina-Maria)

 

Întreagul proiect a însemnat o provocare. Nu a fost usor să ieșim din zona de confort, să ne înfruntăm temerile, să întâlnim oameni din culturi diferite, să comunicăm și să colaboram cu ei, dar au fost lucruri pentru care a meritat pe deplin! Interacțiunea cu tinerii din tabara din Ezcaray a fost extraordinară! Cel mai important lucru învățat a fost faptul că, deși avem un trecut, valori sau credințe diferite, putem învăța unii de la alții. Consider că viața este despre creștere, transformare, care nu ar avea loc în lipsa unor provocări semnificative pt noi. (Zaha Alina-Stela-Luminița – lider IMPACT Nicolae Bălcescu)

 

Tag-uri front
Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social