Inaugurarea Centrului Regional de Integrare Oradea

Conferința de lansare a proiectului: „Servicii de integrare pentru beneficiarii unei forme de protecţie şi pentru străinii cu şedere legală în România, în Regiunea de Vest”- proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.

Marți, 14.06.2016 a avut loc în Oradea evenimentul de lansare a proiectului: „Servicii de integrare pentru beneficiarii unei forme de protecţie şi pentru străinii cu şedere legală în România, în Regiunea de Vest”- proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.

În cadrul acestui eveniment organizat de Asociația Filantropia Oradea, în colaborare cu AIDRom - au participat reprezentanți din diferite instituții, organizații  și companii, dar și reprezentanți din rândul migranților, un număr total de 52 de persoane.

Conferința de lansare a început cu un cuvânt de deschidere al președintelui Asociaței Filantropia Oradea, Pr. Lazăr Laurențiu-Ioan și al managerului CRI Oradea, Popa Adriana urmat de prezentarea fiecărui paricipant, pentru a facilita comunicarea și colaborarea între cei prezenți.

Prezentarea proiectului a fost asigurată de către managerul de proiect din partea AIDRom, Elena Timofticiuc care a dezvoltat subiectul, provocând la dialog și încurajându-i pe cei prezenți să se implice în activitatea de integrare a migranților.

A urmat apoi o prezentare a viziunii Asociației Filantropia Oradea cu privire la fenomenul migrației și o prezentare a activităților desfășurate pentru facilitarea integrării până în prezent.

După acest moment, reprezentantul Instituției Prefectului (d-na Daniela Călinescu - consilier pentru afaceri europene) a vorbit despre necesitatea implicarea autorităţilor locale în integrarea migranţilor în judeţul Bihor.

 

În continuare, reprezentantul Universității din Oradea (Corina Ardelean - responsabil studenți străini, cetăţeni non-UE - Relații Internaționale) ne-a asigurat de sprijinul lor și de asumarea rolului de partener în facilitarea integrării migranților.


Reprezentantul Serviciului pentru Imigrări Bihor (Dima Săndel - comisar șef) a oferit o prezentare cu privire la serviciile pe care le oferă dar a subliniat și importanța derulării acestui proiect, menționând deschiderea spre colaborare în implementarea activităților prevăzute în proiect.

În cea de a doua parte a evenimentului, au fost prezentate importanța parteneriatelelor strategice între principalii actori locali pentru facilitarea integrării beneficiarilor în Regiunea 5 și modalitatea efectivă de colaborare, conform proiectului.

A urmat apoi o prezentare cu privire la mediatorii Interculturali și implicarea în serviciile de asistenţă directă oferite în cadrul proiectului, urmată de un dialog cu privire la implicarea comunității orădene.

Înainte de final, cei prezenți au avut parte de un moment special prezentat de asistentul social, Tomuța Marcela-Ecaterina și desfășurat de reprezentanți ai străinilor aflați în Oradea, moment care a familiarizat participanții cu provocărilor migranților, mai întâi printr-o piesă scurtă, non-verbală și mai apoi prin mărturiiile directe ale migranților prezenți la eveniment.

Conferința s-a încheiat cu concluziile organizatorilor și feedback-ul de mulțumire al celor prezenți, dar și cu invitația adresată tuturor de a degusta din preparatele special pregătite și servite sub formă de bufet suedez pentru gusturile fiecăruia.

Prin evenimentul de lansare a proiectului s-a declarat oficial și deschiderea Centrului de Integrare Oradea, iar cei prezenți au fost invitați să vadă spațiile în care se vor desfășura activitățile adresate migranților (informare, consiliere, asistență, cursuri de limba română, activități de acomodare culturală etc.) și să susțină implementarea cu succes a proiectului.

Mai multe informații: 0743 081 449 (Adriana Popa)

 

Galerie foto:

https://www.facebook.com/

 

Reacții din presă:

http://www.digi24.ro/

http://www.jurnalbihorean.ro/


http://www.crisana.ro/

Tag-uri front page
Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social

Newsletter