Cum este țara mea?

Proiect inițiat de Centrul de Informare pentru Cetățeni Străini din Oradea

Arhiva foto: facebook.com, mic oradea, album: cum este tara mea (click aici pentru album)

Joi, 14 noiembrie 2013 Centrul de Informare pentru Străini Oradea, cu  susținerea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a dat startul primei părți a unei serii de evenimente organziate sub numele de Cum este țara mea? (How is my country?)

Evenimentul  a avut loc la  Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” și a presupus prezentarea de către  cetățenii străini a culturii țării din care provin, într-un mod inedit, chiar elevilor în cadrul orelor de curs, contribuind astfel la un schimb educativ cu efecte pozitive atât pentru cei care au oferit informația, cât și pentru cei care au primit-o.

Acțiunea întreprinsă poate fi considerată și o formă de prevenție sau parte a unui remediu împotriva prejudecăților și discriminării.

La acest prim eveniment au participat 3 cetățeni străini și două clase de elevi. Ansu Nadu și Sherin Varghese din India au prezentat  cultura țării lor elevilor de clasa a VIII-a, iar Aloba Amos din Nigeria a realizat o prezentare pentru clasa a XII-a din cadrul Liceului Teoretic „ Onisifor Ghibu”, în total evenimentul a acoperit un număr total de 60 de persoane.

Elevii au fost deosebit de încântați, pentru că au primit informații direct de la persoane care s-au născut în India respectiv Nigeria, au aflat direct de la ei, cum este mâncarea (și mai ales condimentele) îmbrăcămintea,  limba, oamenii etc.  oferind un feed-back pozitiv.

De asemenea, dorim să-i multumim cu această ocazie, în special domnului Inspector de specialitate,  părintele profesor Florin Negrutiu din cadrul Inspectoratulu Școlar Județean Bihor, domnului Director Pop Mircea al Liceului Teoretic “Onisifor Ghibu ” și doamnei profesoare de engleză Pop Florica de la Liceului Teoretic “Onisifor Ghibu” care ne-au susținut de la început și încurajează integrarea cetățenilor din afara Uniunii Europene, contribuind astfel la îndeplinirea scopului și obiectivelor  proiectului „ Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe (RTT)  în România” (Nr. contract IF/11.01-01.01/2012), finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului General “Solidaritatea şi gestionarea fluxurilor migratorii” prin Fondul European de Integrare a resortisanţilor ţărilor terţe, Programul Anual 2012.

 

Centrul de Informare pentru Străini Oradea este un serviciu al Organizației Mondiale pentru Migrație (OIM) și este realizat în județul Bihor de Asociația Filantropia Oradea.

 

Tomuța Marcela

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social