Locaţia curentă este: Prima pagină / Programe / Programul de sprijinire a copilului şi familiei / De Crăciun, adoptă un suflet / De Crăciun, adoptă un suflet

De Crăciun, adoptă un suflet

"Daţi mai întâi milostenie cele ce sunt înlăuntrul vostru şi, iată, toate vă vor fi curate" (Luca 11,41)

Concepută în anul 2009 ca un program de propovăduire a milei creştine şi a spiritului filantropic, proiectul "De Crăciun, adoptă un suflet", aflată în acest an la cea de-a IV-a ediție, este menit să vină în sprijinul comunităţii, implicând credincioşi, societăţi comerciale, organizaţii, colaboratori şi parteneri din cuprinsul Eparhiei Oradiei, într-un demers de împreună slujire a parohiilor ortodoxe şi promovare a valorilor creştin ortodoxe, într-o lume din ce în ce mai secularizată.


În fiecare an, peste 500 de copii, persoane cu dizabilităţi şi membrii ai familiilor aflate în dificultate primesc ajutorul campaniei "De Crăciun, adoptă un suflet", prin intermediul parohiilor ortodoxe particpante, împreună cu alţi sponsori şi colaboratori, pe lângă micile cadouri oferite copiilor de Sf.Nicolae, au oferit alimente, îmbrăcăminte, jucării şi bunuri de folosinţă personală, dar şi sponsorizări în bani pentru centrele beneficiare ale proiectului.

 

Proiectul se desfăşoară pe mai multe etape, după cum urmează:

28-30 noiembrie - Organizarea la nivelul parohiei a grupului de iniţiativă al proiectului, format din credincioşi interesaţi de această acţiune. Grupul de iniţiativă a delegat un reprezentant care a menţinut legătura cu echipa de coordonare de la nivelul Centrului Eparhial, pe tot parcursul implementării proiectului;

01-04 decembrie - Selectarea beneficiarilor şi efectuarea listei de cumpărături, s-a realizat de către grupul de iniţiativă de la nivelul parohiei, şi a cuprins cazuri sociale grave din cuprinsul parohiei, aflate în situaţii de risc şi de marginalizare socială.

13-24 decembrie - Efectuarea cumpărăturilor, realizate în regim propriu sau într-unul din centrele comerciale partenere acestei acţiuni (Selgros Supermarket), prin intermediul grupului de iniţiativă de la nivelul parohiei, sub coordonarea preoţilor parohi. Selgros Supermarket a completa cadourile cu o donaţie în bunuri pentru fiecare parohie participantă.

 

BENEFICIARII DIN FAMILII:

  • familii monoparentale;
  • persoane cu dizabilităţi grave;
  • persoane cu afecţiuni cronice grave;
  • vârstnici cu nevoi speciale.

CENTRE SOCIALE BENEFICIARE:

  • Centrul de locuinţe protejate Filantropia de la Beznea;
  • Centrul de zi pentru persoanele afectate de Scleroza Multimplă "Acoperământul Maicii Domnului "

 

Un element nou al acestui proiect il constituie colaborarea dintre parohii pentru acordarea de sprijin unui număr cât mai mare de beneficiari. Astfel, parohie care pot oferi sprijin unui număr mai mare de beneficiari, prin medierea echipei de la Centrul Eparhial, oferă sprijin familiilor identificate de alte parohii, care nu au resurse suficiente pentru a acoperii nevoile listei de beneficiari. O astfel de colaborare a existat în edițiile precedente ale proiectului între următoarele parohii: Parohia Oradea Nufarul, Parohia Oradea Iosia Nord, Parohia Oradea Sfinţii Trei Ierarhi şi Paraclisul Episcopal Sfântul Dumitru izvorâtorul de Mir și lista poate fi completata de la o ediție la alta.

Tag-uri front, Craciun
Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social