Locaţia curentă este: Prima pagină / Parohii active / Oradea - Vii / Prima sucursala a Asociaţiei Filantropia Oradea

Prima sucursala a Asociaţiei Filantropia Oradea

Parohia Oradea Vii găzduieşte prima sucursală a asociaţiei

La Parohia "Sfântul Ierarh Nicolae" din Oradea-Vii, Episcopia Oradiei, a avut loc, în 22 februarie, prima şedinţă de lucru a Comitetului de susţinere a proiectului "Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe", reunită sub coordonarea Asociaţiei Filantropia Oradea, care a organizat aici prima sucursală.

Întâlnirea a fost condusă de preşedintele comitetului, părintele Gheorghe Nemeş, în calitate de director al sucursalei "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" a Asociaţiei Filantropia Oradea, iar Episcopia Ortodoxă a Oradiei a fost reprezentată de părintele Laurenţiu Lazăr, consilier social-filantropic.

Şedinţa a început cu o rugăciune de mulţumire, oficiată în Biserica cu hramul "Sfântul Ierarh Nicolae" sau "Biserica Albastră", cum este ea cunoscută de majoritatea credincioşilor, de faţă fiind membrii comitetului, în număr de 30 de persoane. Întrunirea a continuat la Aşezământul social "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", unde s-a făcut darea de seamă cu realizările anului 2010, "arătându-se bucuria încoronării lucrărilor de la aşezământul social-cultural, vizitat şi binecuvântat în anul ce a trecut de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, când s-a deschis oficial proiectul "Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe"", ne-a declarat părintele Gheorghe Nemeş, directorul fondator şi coordonator al lucrărilor social-filantropice din această parohie.

 

Masă caldă pentru bolnavi

Aşezământul social s-a fondat prin directa purtare de grijă a părintelui Gheorghe Nemeş în anul 2000, iar timp de 10 ani

s-au continuat lucrările în interior şi exterior, acesta fiind dotat cu toate cele necesare pentru desfăşurarea activităţilor de aici. Din 2006 până în 2010 s-au făcut numeroase colecte atât pentru credincioşii din Parohia Oradea-Vii, cât şi pentru alţii de pe întreg cuprinsul Episcopiei Oradiei. Ajutoarele au constat în îmbrăcăminte, mâncare, cărucioare pentru cei cu dizabilităţi şi importante sume de bani.

"Cu ajutorul bunului Dumnezeu, am convocat pentru prima dată în anul acesta şedinţa Comitetului de susţinere a proiectului "Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe". Această agapă reprezintă de fapt o masă caldă pentru cei bolnavi, dar şi pentru tinerii şi vârstnicii aflaţi în suferinţă. Aceştia beneficiază de o masă caldă la domiciliu, care se transportă cu maşina bisericii noastre. Aceasta nu este oferită doar credincioşilor parohiei noastre, ci şi persoanelor din alte parohii, dar şi celor de altă confesiune. Este de menţionat că mâncarea se dă de luni până vineri, iar la sfârşit de săptămână este trimisă mâncare rece care este pregătită de către aceştia la casa lor. Anul acesta ne-am propus ca, pe lângă proiectele pe care deja le desfăşurăm, să ajutăm încă 10 persoane cu proteze dentare", a mai spus pr. Gheorghe Nemeş.

Părintele consilier Laurenţiu Lazăr a vorbit celor prezenţi despre activitatea Asociaţiei Filantropia la nivelul Eparhiei Oradiei, arătând importanţa inaugurării primei sucursale a asociaţiei la Parohia Oradea-Vii, precum şi perspectivele de dezvoltare a asociaţiei în contextul multiplicării sucursalelor la nivelul parohiilor. În prezent, Asociaţia Filantropia Oradea are acreditare de furnizare a serviciilor sociale pentru îngrijirea vârstnicilor, urmând ca, în perioada imediat următoare, să fie acreditată şi pentru alte tipuri de servicii, inclusiv pentru formarea profesională continuă.

Fondurile de susţinere a proiectului "Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe" provin din donaţiile credincioşilor din Parohia Oradea-Vii, dar şi de la credincioşii Parohiei "Sfânta Cruce" din Torino, Italia.

 


Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor