Locaţia curentă este: Prima pagină / Sesiune de formare si conferință in domeniul migrației

Sesiune de formare si conferință in domeniul migrației

Asociația Filantropia Oradea a organizat joi, 10.11.2016, în intervalul 11:30 – 13:00 conferința regională de diseminare a rezultatelor obținute în primele 6 luni de implementare a proiectului: „Servicii de integrare pentru beneficiarii unei forme de protecţie şi pentru străinii cu şedere legală în România, în Regiunea de Vest”, precum și direcții de dezvoltare și măsuri pentru următoarele 6 luni.

Conferința a avut loc în Oradea la Centrul Regional de Integrare al Asociaţiei Filantropia Oradea (str. Buzăului, nr. 2B), s-a derulat în cadrul cursului de formare în domeniul migrației, organizat pe parcursul zilei de 10 noiembrie și se va continua pe parcursul zilei 11 noiembrie. La eveniment au participat reprezentanţi din diverse instituții din județele: Bihor, Arad și Hunedoara, respectiv: Instituţia Prefectului Bihor, Primăria Oradea,  Serviciul pentru Imigrări Bihor, Universitatea Agora Oradea, AIDRom România, OIM Bucureşti, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Inspectoratul Teritorial Muncă Bihor, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Bihor, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Bihor, Spitalul clinic municipal Dr. Gavril Curteanu Instituţiei Prefectului Arad, Serviciul pentru Imigrări Arad, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Arad, Instituţia Prefectului Arad, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad, Instituţia Prefectului Hunedoara, mediatori interculturali din Bihor Arad şi Hunedoara -  în total 40 de participanţi.

 

Activitatea de formare în domeniul integrării se derulează cu sprijinul Inspectoraului General pentru Imigrări și este susținută de către OIM, Biroul în România, cu sprijinul Asociației Filantropia Oradea.

 Prin această conferință, acest curs și alte activități similare ne dorim să întărim colaborarea cu instituțiile, să facem cunoscut Centrul Regional de Integrare Oradea  deschis prin intermediul proiectului (prin care se furnizează cetățenilor străini: servicii de informare, consiliere, asistență, cursuri de limba română, activități de acomodare culturală, oportunități de voluntariat), dar și să familiarizăm comunitatea locală cu serviciile disponibile.

 

Cei mai mulți dintre cetățenii străini care ne-au contactat până acum provind din țări precum China, Republica Moldova, Georgia, Nigeria și Statele Unite, însă până în prezent, cele mai vulnerabile cazuri care au ajuns la noi provin din Siria

        

Dintre rezultatele obținute în primele 6 luni, menționăm că au fost furnizate în mod gratuit servicii după cum urmează:

-          Informare – 115 cetățeni străini

-          Consiliere și asistență socială – 76 cetățeni străini

-          Consiliere juridică – 56 cetățeni străini

-          Sprijin în accesarea pieței muncii – 26 cetățeni străini

-          Activități de acomodare culturală – 52 cetățeni străini

-          Cursuri de limba română – 35 cetățeni străini

-          Decontarea serviciilor medicale, a tratamentelor, medicamentelor – 4 cetățeni străini

-          Pachete de urgență pentru cazuri vulnerabile în valaore de 1000 lei – 2 cetățeni străini

*

Important de ştiut:

 În data de 30.09.2015, în România se aflau înregistraţi cu şedere legală 59.264 străini (RTT)  şi 2.542 BP. Conform statisticilor Inspectoratului General pentru Imigrări, la 30.09.2015 în Regiunea vizată (Regiunea 5) situaţia se prezenta în felul următor: Timiş (3576), Arad (1101), Bihor (979), Hunedoara (575), Mehedinţi (338) şi Caraş Severin (387).

 

Proiectul este implementat de AIDRom - Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie – Biroul din Romania şi Asociaţia Filantropia Oradea, finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.

 

Pentru mai multe informații, vă rog să ne contactați 0743 081 449 /  E-mail: adrianapopa@filantropiaoradea.ro

 

 

Puteti urmări activitatea noastră și pe pagina de facebook:

https://www.facebook.com/International-Integration-Collection-615762998586928/

 

 

 

Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social