Locaţia curentă este: Prima pagină / Programe / Programul de educaţie şi tineret / Impact / Schimb de tineret în Spania 2015

Schimb de tineret în Spania 2015

Cu binecuvântarea Presfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociația Filantropia Oradea a organizat pentru rețeaua locală de cluburi de implicare comunitară a copiilor și tinerilor, denumite sugestiv cluburi Impact, un schimb internațional de tineret în Ezcaray, Spania, care s-a desfășurat în perioada 23-30 august 2015.  Din totalul de 40 de tineri care au participat la acestă tabără, un număr de şase tineri membrii în cluburile Impact orădene, cu vârste cuprinse între 17-18 ani, au avut bucuria să participe la activități de descoperire interculturală, implicare comunitară și dezvoltare personală, ca o recompensă pentru activitatea desfăşurată în cadrul cluburilor IMPACT în cursul anului școlar precedent. Astfel, participanții la această tabără au fost selectați din cinci cluburi IMPACT, respectiv din cadrul liceelor: Colegiului Economic Partenie Cosma și Colegiului Național Iosif Vulcan. Tinerii aleși au participat la cel puțin un proiect de serviciu în folosul comunității, în urma implementării unor proiecte inițiate de aceștia și care au obținut finanțare din partea Asociației Filantropia Oradea, ca urmare a organizării unui microprogram de finanțare susținut de voluntari ai organizației.

 

Din şase ţări

Pe parcursul celor nouă zile, Andreea, Cristina, Alex, Cătălin, Bianca, Ana și Alina, sub coordonarea unui lider al clubului IMPACT la școala gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea, doamna profesor Alina Zaha, au experimentat, au învățat și au participat la activități recreativ-creative, cot la cot cu alți tineri din Spania, Franța, Germania, Italia și Finlanda. Tinerii au învățat să creeze o companie/ONG menită să ajute comunitate și toate acestea prin utilizarea metodelor nonformal educative. Organizația de exercițiu inventată de participanți a fost gândită pentru a desfășura servicii utile pentru comunitate, pentru care a fost creat un context de desfășurare a activității acesteia, și un scop specific, precum și un program de promovare, cu o prezentare pe măsură, toate prin utilizarea acelorași metode nonformal educative și a materialelor spciefice creației activităților de tineret: creioane, plastelină, hârtie colorată, scotch, markere, cartoane, lipici etc.

„Scopul acestui schimb a fost să ofere tinerilor șansa și exercițiul, dar și gustul pentru o schimbare pozitivă, să-i provoace să fie creativi, să înțeleagă că schimbările stau în puterea lor. În fapt, proiectele care le-au gândit și prezentat într-o echipă multiculturală pot fi planuri reale de viitor ale unei generații mai responsabile, care să se simte bine, făcând bine”, a precizat Adriana Popa, coordonatoarea programului Impact Bihor, din cadrul Asociației Filantropia Oradea.

 

Ce înseamnă IMPACT?

IMPACT  este un program al Fundației  Noi Orizonturi, un model educațional și de schimbare socială care constă într-o reţea de cluburi extinsă atât la nivel național, cât și internațional. Acest program a ajuns și în Bihor prin parteneriatul încheiat cu  Asociația Filantropia Oradea, moment în care au fost înființate 10 cluburi în 10 școli din Oradea la care s-au înscris și se mai pot înscrie elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani pentru a dobândi abilităţi pe baza a patru componente de dezvoltare: Cetăţenie Activă, Angajabilitate, Antreprenoriat Social şi Leadership. IMPACT  este un progam  de success care a dovedit o aplicabilitate reală –copii și tineri identifică probleme reale din comunitate şi găseasc prin proiecte de serviciu în folosul comunității soluţii creative pentru rezolvarea lor.

Anul trecut, proiectele tinerilor IMPACT din ţara noastră au ajuns la peste 13.000 de persoane, printre care: copii săraci, vârstnici bolnavi sau tineri cu dizabilităţi. Programul IMPACT este unul 100% românesc, iar eficienţa lui a făcut ca acesta să fie replicat la nivel internaţional în: SUA, Honduras, Republica Moldova, Republica Dominicană, Armenia.

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social